Museu de la Patum: Berga es queda sense els tres milions per fer-lo a l’Ateneu

El Ministeri espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha emès la resolució provisional de la línia d'ajuts i la proposta de l'Ajuntament de Berga per desencallar la Casa de la Patum en queda fora

Així hauria de ser el nou accés a la plaça de Sant Pere, per dins l'edifici de l'Ateneu, segons el projecte de fa una dècada. AJBERGA

Gerro d’aigua freda per a l’Ajuntament de Berga. El projecte per fer el museu de la Patum a l’edifici de l’Ateneu queda fora dels ajuts Next Generation per a la rehabilitació d’edificis de titularitat pública. El govern municipal havia demanat tres milions d’euros per desencallar el projecte, però la resolució provisional emesa pel Ministeri espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana els allunya de la ciutat.

La resolució, això sí, és provisional. I, segons el mateix document, la dotació final estarà condicionada per les renúncies i les al·legacions que hi puguin haver a partir d’ara, i això fa que no es pugui descartar la incorporació de nous beneficiaris al final del procés.

Ara bé, ara per ara l’Ajuntament és lluny del tall. La resolució provisional atorga diners a 181 administracions que havien presentat projecte i en desestima 699. Per decidir-ho s’ha fet una valoració de cada candidatura i s’ha establert una nota sobre 100 punts. La puntuació més alta ha estat per a la rehabilitació de l’antic convent de les Clarisses, d’Arenys de Mar, per convertir-lo en biblioteca. Ha obtingut 83,58 punts i se li atribueixen 2,7 milions de subvenció. El tall és a 50,92 punts i, per tant, les 699 propostes que hi ha per sota queden desestimades. A Berga se li donen 47,58 punts: és lluny del cul de la classificació, però té 93 projectes per davant, abans de superar el tall.

La Casa de la Patum no és l’únic projecte berguedà presentat a la subvenció. Gironella també va plantar fitxa amb la rehabilitació de la caserna per fer-ne pisos i espais socials comuns. La idea, però, també ha quedat desestimada en primera instància i, de fet, uns esglaons per sota de Berga. Gironella ha rebut una valoració de 47,25 i és el projecte 106 del rànquing de desestimats provisionals.

L’Ajuntament ja prepara el recurs: “No donem la porta per tancada”

L’alcalde, Ivan Sànchez, ha recalcat a l’Aquí Berguedà que “la resolució no és definitiva” i ha destacat que Berga ha quedat “bastant amunt”, malgrat que, d’entrada, eren conscients que no era un ajut per equipaments culturals, sinó més aviat encarat a rehabilitacions per millorar l’eficiència energètica d’edificis públics.

Sànchez ha assegurat que l’Ajuntament prepararà un recurs, a l’espera que es puguin pujar uns esglaons al rànquing i que la resolució s’acabi obrint a més projectes, una via que el mateix document oficial deixa oberta. L’alcalde, a més, ha explicat que té previst tornar a Madrid després de Setmana Santa per parlar amb la Moncloa de la normativa del foc i també del futur de la Casa de la Patum, sigui amb Next Generation o sense.

Una il·lusió que va servir per treure el projecte del calaix

Quan va sortir la convocatòria dels ajuts, el govern de Berga va treure del calaix la remodelació de l’edifici de l’Ateneu per obrir un nou accés a la plaça de Sant Pere, a través d’unes escales que connectin amb la ronda Moreta i un ascensor. Era la primera vegada que l’Ajuntament tenia una via de finançament clara per fer possible l’obra i, fins ara, els polítics es mostraven “optimistes” amb les possibilitats d’aconseguir els diners, cada cop que se’ls hi preguntava.

Vint anys de projectes

El 2005 l’Ajuntament va deixar enllestit un projecte per crear un centre d’interpretació de la Patum entre la plaça de Sant Pere i la part nord de la Rasa dels Molins. Però l’obra era molt cara i, en temps de crisi, el següent govern va decidir encarregar-ne un altre de més barat, que se situava entre els 3 i els 3,5 MEUR. Aquest últim projecte és el que ara es vol recuperar i que pretén convertir els edificis de l’Ateneu i l’Escac en el Museu de la Patum i en una nova via per accedir a la plaça, amb escales i ascensor. De fet, fa cinc anys l’Ajuntament ja va comprar l’edifici de l’Escac (l’únic que encara era privat dels que hi ha entre les escales de la presó i les de la baixada de la Ribera) i el govern va definir el moviment com “un primer pas per desencallar la Casa de la Patum”.

Maqueta de l’edifici de l’Ateneu convertit en la Casa de la Patum i en un nou accés a la plaça des de la ronda Moreta. AJBERGA / ARXIU

Junts va demanar concórrer a la subvenció, l’any passat

La tardor del 2021, Junts per Berga va suggerir al govern que aprofités els ajuts Next Generation, els milions que arriben d’Europa per reactivar els projectes després de la pandèmia, per aconseguir els diners per al Museu de la Patum.

L’aleshores regidora de Patum, Roser Valverde, va assegurar que n’estaven al cas, però que no havien estat a temps de concórrer a la convocatòria del 2021. Aquest 2022 sí que s’hi han presentat, però n’han quedat fora en primera instància.

X