Berga Grup Independent vol reubicar l’espai de parades del mercat municipal per crear una gran esplanada d’actes i fires

La sacsejada a l'interior del mercat la complementarien amb l'enderroc dels garatges de la plaça de les Cols i la rehabilitació de l'edifici del carrer del Balç, segons van explicar dissabte en un acte.

Un dels grans projectes que Berga Grup Independent (BeGI) té al programa és l’Espai Mercat. L’agrupació d’electors ha estudiat la manera de transformar el mercat municipal per dins per revitalitzar-lo i ja té els plànols que defensarà si les eleccions li permeten entrar a l’Ajuntament. El número 3 de la candidatura, l’arquitecte Lluís Minoves, va presentar-lo dissabte al matí al costat de la candidata, Judit Vinyes, en un acte públic que va començar a la plaça de les Cols i va acabar amb una passejada per l’interior del mercat municipal.

Els independents defensen que cal reurbanitzar la plaça de les Cols i convertir l’edifici del carrer del Balç -que és de l’Ajuntament- en pisos de lloguer assequible per al jovent. BeGI planteja enderrocar els garatges de la plaça de les Cols que són de l’Ajuntament i rehabilitar l’edifici del carrer del Balç per fer-hi una planta de lloguer assequible per a joves i una altra per a equipament municipal. L’espai -va defensar dissabte Minoves- ha de “complementat tot el que imaginem dins el mercat municipal”.

L’arquitecte i membre de la candidatura va recalcar que les millores que cal fer al mercat “no són complexes”, però cal afrontar-les per “millorar l’aspecte” de la zona. El grup independent vol fer entrar més claror a l’espai eliminant les barreres físiques de la façana de l’edifici que dona a la ronda Moreta. També opta per reubicar les parades de proximitat existents i aprofitar la planta actual com a gran espai polivalent. En aquest espai -on actualment només hi queden un parell de paradistes en actiu- BeGI vol eliminar les infraestructures de parades actuals per gaudir d’una esplanada interior que seria més gran que la mateixa plaça de les Cols sense els garatges que hi ha ara.

BeGI vol eliminar les estructures de parades actuals i reubicar-les en altres punts per tenir una gran esplanada central. M. CANTURRI

La proposta dels independents també contempla incloure-hi els nous estudis de Ràdio Berga, però no a les antigues oficines de Probesa com planteja l’actual govern-, sinó en unes oficines que hi ha a tocar de la rampa que baixa des de l’accés per la plaça de les Cols. Defensen que els nous estudis i l’espai de coworking que s’hi projecta “hi caben perfectament i quedarien més integrats al dia a dia”.

Al fons, l’espai on BeGI imagina els futurs estudis de Ràdio Berga i l’espai de coworking. M. CANTURRI

Pel que fa a l’accés al mercat, a banda de millorar l’actual accés des de la plaça de les Cols, BeGI també projecte fer dos ascensors: un, per arribar a l’espai central del mercat des de la plaça de les Cols i un altre per fer-ho des de la ronda Moreta. A banda, defensen que cal habilitar les 30 places d’aparcament que actualment ja hi ha a la planta baixa de l’edifici, amb entrada des de la ronda Moreta. I diuen que cal garantir que totes 30 són per a particulars, ja que actualment una part de les places les utilitza l’Ajuntament com a garatge de carrosses. Per als independents, no cal fer més aparcaments i pràcticament la meitat d’aquesta planta de garatges i magatzems, defensen que es podria aprofitar com a espai lúdic adreçat al jovent, amb equipaments com una petita pista de bitlles.

Tant la candidata, Judit Vinyes, com el número 3, Lluís Minoves, van insistir durant la presentació que la proposta és realista, que no necessita d’obres colossals i que és “l’empenta que necessita el barri vell per recuperar el dinamisme”.

El projecte de BeGI per a l’Espai Mercat. CEDIDA

El calendari de final de campanya de l’agrupació

L’agrupació té previst tancar aquesta campanya electoral amb la presentació d’un campus universitari a la Valldan (dimarts 23) i la reactivació del barri del Roser que també porten al programa (dijous 25). A banda, divendres 26, a les 4 de la tarda, faran l’acte de final de campanya, a la Sala Casino.

X