Ràdio Berga deixa definitivament el passeig de la Pau i ara l’Ajuntament vol instal·lar-la al mercat municipal

El març va ser l'últim mes en què es va pagar el lloguer del local i ara la idea és impulsar a la ronda Moreta l'espai de ràdio i coworking que es volia fer al passeig de la Pau

Enèsim canvi de rumb per al futur de Ràdio Berga. Finalment, l’Ajuntament ha decidit abandonar els estudis del capdavall del passeig de la Pau, els últims on l’emissora va poder oferir una programació estable, més enllà de la ràdio-fórmula actual. El març va ser l’últim mes en què es va pagar el lloguer del local i ara la idea de l’Ajuntament és habilitar els nous estudis al mercat municipal. En concret, els futurs estudis es preveuen fer a l’antic espai de Probesa, just al costat de l’entrada del pàrquing del mercat municipal, a la ronda Moreta.

L’alcalde, Ivan Sànchez, ha explicat que el projecte de fer un coworking de la comunicació als nous estudis de la ràdio continua sobre la taula. De fet, assegura que l’espai de la ronda Moreta -de titularitat municipal- primer s’hi farà el coworking i, després, s’hi habilitaran els estudis per fer-hi la ràdio. Sobre això últim, l’alcalde ha dit que ara cal obrir un procés de debat per consensuar com ha de ser la futura ràdio: “Els temps han canviat i és bo que la nova ràdio neixi adaptada a aquests temps”.

La idea del coworking és un projecte que s’està cuinant a quatre mans, amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. D’entrada, semblava que els estudis del passeig de la Pau podien ser un bon lloc per tirar-ho endavant, però finalment s’ha descartat i l’Ajuntament ha buscat un nou emplaçament per fer-ho realitat. Amb el centre de la capital, l’Agència vol culminar un entramat de coworkings públics repartits per la comarca: a l’Alt Berguedà és a Cercs, al Baix Berguedà a Viladomiu Nou i el de Berga, al mercat municipal.

Una cadena de girs de guió

Els micròfons de la ràdio van deixar d’emetre l’estiu del 2016 i des d’aleshores el 107.6 continua emetent, però a través d’una radio-fórmula, amb música les 24 hores del dia. Des d’aquell moment, l’empresa concessionària va continuar fent ús del local i ocupant-se del manteniment de les emissions, perquè li pertocava, atès que l’Ajuntament encara no havia recuperat la concessió.

Aquest pas [la recuperació de la concessió] no va arribar fins al cap de gairebé un any i mig, l’octubre del 2017. Aleshores els estudis van quedar definitivament buits, però s’han mantingut les emissions de música a totes hores.

Al cap de tres anys, el novembre del 2020, l’Ajuntament va començar a desmuntar els estudis de la ràdio amb la idea de deixar de pagar el lloguer del local, que no s’havia deixat de liquidar en cap moment, malgrat que els estudis eren buits des de finals del 2017.

I al cap de deu mesos, el setembre del 2021, l’alcalde, Ivan Sánchez, va anunciar enmig d’un ple que hi havia hagut un canvi de plans i que la idea de tornar a fer ràdio a l’espai del passeig de la Pau tornava a ser la prioritària. Ja aleshores, Sánchez va explicar que s’havia obert l’escletxa de col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament per convertir els antics estudis en un espai de coworking, a la vegada que servís per poder nodrir de nous continguts una emissora que va ser referència en el món radiofònic local, però que en els últims anys s’ha transformat en un fil musical.

El desembre passat, però, el mateix Sànchez va explicar que els problemes d’accessibilitat a la ràdio feien descartar la idea del passeig de la Pau i va assegurar que ja s’estava treballant en una alternativa que no destapava. Ara sí que s’ha fet públic aquest pla B: és al mercat municipal i l’Ajuntament confia que -aquesta vegada sí- sigui l’opció definitiva.