La CUP presenta un programa comarcal que proposa reorientar el Consell i eliminar, si convé, l’Agència de Desenvolupament

Les CUP del Berguedà desgranen en un programa les accions per les quals s'ha de pressionar com a comarca i proposen canvis en la governança per donar més pes als ajuntaments i al Consell d'Alcaldes.

La CUP també ha fet programa comarcal. Diumenge el va presentar a Olvan, en un acte on van participar representants de les tres llistes que la formació presenta a les eleccions del 28 de maig: Berga, Olvan i Casserres. El programa, de gairebé 30 pàgines, desgrana els punts que els cupaires entenen que el Berguedà ha de lluitar en els pròxims anys i també planteja una transformació del model de governança comarcal, traient protagonisme al Consell Comarcal en decisions locals i suprimint, si s’escau, l’Agència de Desenvolupament per evitar que s’encavalquin funcions.

El programa de la CUP reivindica el paper dels ajuntaments en la presa de decisions municipals i assegura que “el Consell ha de ser menys protagonista“. De fet, els cupaires defensen que el Consell d’Alcaldes, amb totes les vares de la comarca, ha de ser més protagonista en la presa de decisions i deixar de ser un ens purament consultiu per tenir competències de treball. Pel que fa a l’Agència, la CUP creu que s’ha de valorar si convé integrar-la dins el Consell, atès que la veuen com “un fracàs” perquè “no ha aconseguit ser l’eina àgil i ràpida” que buscava ser quan es va crear, i entenen que provoca duplicitats i “desgavell”. Això últim s’evidencia -diuen- amb l’existència actualment d’una conselleria de Turisme -que penja de l’Agència- i una altra de Turisme Actiu.

Un programa de sobiranies

Més enllà de la sacsejada en el model de governança, la CUP divideix el seu programa en cinc pilars més, amb la sobirania com a denominador comú. Parlen de sobirania econòmica; corporal, sexual i reproductiva; cultural; pel benestar comunitari; i alimentària.

Pel que fa a la sobirania econòmica, plantegen accions com la creació d’una agència pública intermediària entre productors i consumidors per garantir preus dignes, establir un salari mínim comarcal i fer un debat públic sobre el model de turisme que el Berguedà pot oferir. També proposen que la comarca esdevingui prova pilot de la jornada laboral de 4 dies i que se subvencioni les empreses que hi apostin.

En l’apartat de sobirania corporal, sexual i afectiva, la CUP proposa la creació d’una taula per a l’eradicació de les formes de violència masclistes i també l’impuls de l’observatori pels drets sexuals i reproductius. En l’àmbit cultural, els cupaires defensen que la comarca ha de treballar per seguir l’exemple del Konvent i treballar per recuperar espais històrics i posar-los al servei de la creació cultural i el coneixement. També clama per un circuit cultural comarcal que atregui espectacles de primer nivell arreu de la comarca.

En l’àmbit del benestar, el programa es compromet a treballar per garantir una assistència primària igual a tot arreu de la comarca i per assegurar la pediatria. La proposta també dedica un apartat al transport, es posiciona al costat del projecte per fer arribar el tren al Berguedà, però també promet treballar per més línies de bus i uns preus de transport a la demanda assequibles i fixes per als veïns.

Sobre la sobirania alimentària, la CUP creu que cal treballar per una moratòria que impedeixi de manera urgent que es construeixin més granges de producció intensiva. També entén que cal facilitar els tràmits al sector primari, incentivar la petita pagesia i vetllar pels processos de relleu generacional.

X