La Junta Electoral tomba la unió d’agrupacions d’electors, que no podran sumar vots per entrar al Consell

S'havia arribat a un acord perquè Som Avià, Berga Grup Independent, Bagà Endavant i Independents per Bagà s'ajuntessin al ple comarcal, però la Junta Electoral ho ha rebutjat per haver entrat la documentació fora de termini.

Pep Llamas, durant un ple al Consell Comarcal. M. CANTURRI

Les agrupacions d’electors del Berguedà no es podran presentar juntes per anar plegades al Consell Comarcal. La Junta Electoral ha tombat la seva candidatura conjunta per haver presentat tard la documentació. Després de setmanes de negociacions, Som Avià, Berga Grup Independent, Bagà Endavant i Independents per Bagà havien arribat a un acord per sumar forces al ple comarcal i van presentar la documentació dilluns, però unes hores més tard la Junta Electoral va dictar que no ho aprovava per haver-ho entrat fora de termini.

Amb la resolució de la Junta Electoral, les quatre agrupacions continuen optant al ple comarcal, però ho han de fer per lliure. Amb els resultats de fa quatre anys, Som Avià en tindria prou per aconseguir una cadira al ple. Berga Grup Independent ho té més complicat per accedir al ple, atès que la fórmula per entrar-hi té en compte els vots, però també els regidors que s’aconsegueixen a les urnes. A qui colpeja especialment la resolució és a les dues agrupacions de Bagà, que ho tenen magre per aconseguir una conselleria.

La candidata de Berga Grup Independent, Judit Vinyes, ha admès que no s’ho esperaven: “Ens ha sabut greu. Teníem ganes de treballar també per a la comarca i ara caldrà veure si hi podem anar per separat”.

Les agrupacions tenen previst recórrer a la resolució perquè se’ls va dir que el dia 22 era l’últim per presentar la documentació, i així ho van fer. Entenen que estaven dins de termini i volen que la Junta Electoral faci marxa enrere.

David Font també va per lliure

La candidatura de Més x Gironella, encapçalada per David Font, ja havia decidit prèviament que optaria a cadires comarcals per lliure. Font ha defensat que forma part d’un espai polític (l’òrbita del PDeCAT) que es troba “en una situació complexa” i, tot i que la fórmula independent sigui en aquests moments la millor per concórrer a les municipals, no renega del paper dels partits. Per això considera que la millor opció era presentar-se sol al Consell, atès que, si no hi ha un daltabaix a les urnes, li permetrà l’entrada al ple comarcal.