Lluís Casas serà el nou alcalde de Bagà i el PSC governarà en minoria

La segona força, ERC, està disposada a facilitar la investidura de Casas perquè governi en minoria, i descarta fer un pacte alternatiu amb Bagà Endavant.

Es desencalla un dels punts calents del Berguedà de cara al pròxim mandat. El PSC tornarà a manar a Bagà, però ho farà en solitari i en minoria. Aquest dissabte Lluís Casas, el número u de la llista de Compromís per Bagà (PSC), serà investit nou alcalde. La seva llista va fregar la majoria absoluta, però es va quedar amb 5 de les 9 cadires del ple. ERC en va aconseguir 4, però facilitarà la investidura de Casas i descarta fer un pacte alternatiu. I Bagà Endavant -amb dues cadires- s’ho mira tot amb estupefacció: el seu candidat, Pep Llamas, lamenta que cap dels dos grups l’hagi trucat formalment per negociar la investidura.

Governar en minoria, “l’opció preferida” de Casas

El futur alcalde, Lluís Casas, ha deixat clar a l’Aquí Berguedà que governar en solitari, malgrat que sigui en minoria, era “l’opció preferida”. El candidat socialista té clar que la fórmula l’empeny a “pactar les grans decisions de poble amb l’oposició” i és conscient que la vila ve d’uns mesos convulsos de govern en minoria: “Sabem que és complicat, però volem canviar la manera de fer i que els grups de l’oposició se sentin partícips de tots els canvis que hi ha d’haver a Bagà”.

Segons Casas, els resultats electorals a Bagà van deixar clar que el poble “volia un canvi i no volia pactes”. Els socialistes van fregar la majoria i, tot i no aconseguir-la, van recollir 160 vots més que la segona força, ERC. Això entenen que els avala a governar sols.

ERC descarta “pactes estranys”

L’encara alcalde i candidat d’ERC, Joan Oña, ha deixat clar que donarà suport al PSC perquè puguin fer govern. “No han proposat cap pacte, no han ofert res, però nosaltres com a segona força, hem considerat que han de ser ells qui encapçalin el govern del poble”.

Oña ha recordat que “governar en minoria és complicat, i més quan l’oposició et va a la contra”. Ell ho ha patit en aquest tram final de mandat, però assegura que actuarà diferent: “No és la nostra posició. Defensem el millor pel poble i hem cregut que el millor és no fer pactes estranys que, de fet, ni ens han ofert ni hem demanat”.

Llamas es pregunta si “hi ha algú que vulgui ser alcalde”

El cap de files de Bagà Endavant, Pep Llamas, diu que “és una situació totalment esperpèntica” i es pregunta si “hi ha algú que vulgui ser alcalde”, atès que ningú ha establert converses formals amb ell. “Hem tingut converses, sí, però cap amb una voluntat real negociadora. Per mi una conversa seriosa és seure i veure què necessites i quins cromos canviem”. I el sorprèn que ni PSC ni ERC ho hagi fet, ja que, sumant els dos vots de Bagà Endavant, poden tenir l’alcaldia.

Per a Llamas, “l’entesa entre ERC i el PSC ja es va intentar i va donar els resultats que va donar: la pèrdua d’oportunitats i projectes”. Ell, això sí, recalca que no té “cap pretensió de poder” i que està disposat a cedir els seus dos vots a qui vulgui comprar els projectes que tenen al programa, sense necessitat de ser a govern. En aquest sentit, entén que a nivell programàtic, és més fàcil entendre’s amb el PSC que amb ERC, però lamenta que ningú ha mostrat interès a fer-ho.