El Berguedà exposa el llegat fotogràfic de la baganesa Rosalina Camps

L’Arxiu Comarcal acull fins a mitjans de juliol una exposició que recull unes 86.000 fotos de Camps, nascuda a Bagà l'any 31.

L’Arxiu Comarcal del Berguedà acull fins a mitjans de juliol, una exposició amb obres de Rosalina Camps Compañó (Bagà, 1931). Aquest dimecres al migdia s’ha fet la presentació amb la presència de la baganesa, que ha estat acompanyada de familiars, del director dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya central, Francesc Serra, l’alcalde de Bagà, Joan Oña, el regidor de Turisme, Festes i Participació Popular de Berga, Andreu Comas, i el director de l’arxiu, Abel Rubió.

L’exposició recull una mostra de les 86.000 fotografies que la fotògrafa ha dipositat a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, la majoria, imatges en blanc i negre. L’exposició, ubicada al vestíbul de l’arxiu, es podrà visitar fins al 21 de juliol, els dies feiners de 08.00 h a 15.00 h i també durant els actes que es facin al pavelló de Suècia.

L’exposició permet fer un recorregut per la vida i l’obra de Rosalina Camps, filla de cal Trumfo de Bagà. Es va comprar la seva primera càmera amb quinze anys juntament amb el seu germà Ramon i en va pagar 150 pessetes de l’època. Va establir-se a Manresa quan es va casar el 1954 amb Manel Cisa amb qui va tenir sis fills.

Va ser autodidacta i va presentar-se a concursos en un moment en què no era habitual que les dones ho fessin. Professionalment, va dedicar-se al món de la perruqueria i va regentar una perruqueria amb la seva germana.

Una vida carregada de premis

L’any 1958 va guanyar el seu primer premi amb una fotografia del seu fill Francesc, que tenia un any, amb la Seu de Manresa al fons, que va ser premiada per Televisió Espanyola. Va rebre molts reconeixements especialment als anys 70: cinc premis de TVE, sis de TVE a Catalunya i el premi de fotografia femenina convocat pel reporter gràfic Carlos Pérez de Rozas. Els premis Mundo Social que guanyà li van permetre viatjar a Cuba, Cancun i les Canàries. Va guanyar més d’un centenar de premis.

Rosalina Camps va ser amiga d’un baganès també reconegut com el pintor De Soto de qui va fer de marxant. Així mateix, va tenir l’oportunitat de conèixer Salvador Dalí el 1974 en una trobada en la qual li va signar l’abric que portava. Dona amb recursos, el 1975 es va fer passar per reportera del diari “Manresa” per fotografiar de prop el Papa Pau VI al Vaticà. Aquest fet li va donar notorietat.

Rosalina Camps va ser sòcia fundadora de Foto Art Manresa. I va exposar en diferents poblacions de Catalunya i Andorra. De les seves imatges en destaca que feia servir familiars i amics com a models. Va ser una fotògrafa imaginativa i original amb caràcter propi.

La major part de l’obra fotogràfica de Rosalina Camps és el retrat en blanc i negre. El retrat en color també és present en la seva obra dels últims trenta anys. Els escenaris de les imatges de Rosalina Camps són Bagà i Manresa i en destaquen retrats i festes. El seu fons també inclou fotografies que va fer a Calafell, on estiuejava, però també en altres poblacions com Gósol, Berga, Guardiola de Berguedà o Igualada. També hi ha fotografies de viatges a l’estranger, que eren sovint premis rebuts per fotografies premiades.

La mirada de la fotògrafa baganesa permet constatar els canvis a la societat al llarg de la segona meitat del segle XX, molt especialment en l’àmbit més costumista i també de festes i tradicions.