Les noves Urgències de l’hospital, per dins: així avancen les obres, que s’enllestiran aquesta tardor

En set mesos s'han executat treballs d'estructures, soleres, coberta, divisòries, paviments, fusteries, climatització, protecció contra incendis, megafonia i comunicacions, entre altres.

Les obres d’habilitació de les noves Urgències de l’Hospital de Berga avancen a bon ritme i ja se’n pot començar a interpretar el nou aspecte de l’espai. Aquest dimecres al matí el Servei Català de la Salut i l’empresa pública Salut Catalunya Central, gestora de l’hospital, han organitzat una visita d’obres amb els mitjans de comunicació que ha servit per descobrir la metamorfosi que està fent l’espai i per començar a intuir com serà la nova zona d’Urgències, que es preveu inaugurar a la tardor.

La primera novetat que l’usuari trobarà quan vagi a les noves urgències serà a la porta d’accés. S’eliminaran les barreres arquitectòniques de la zona, de manera que no hi haurà les voreres actuals, sinó que tot estarà en un mateix nivell. A banda hi haurà tres accessos diferenciats: un, per als usuaris; un altre -a tocar del primer i dividit per un mur-, per als pacients que arribin en ambulància; i un tercer, per entrar material a l’espai.

El mur del centre de la foto dividirà l’accés per ambulàncies (dreta) de l’accés principal, per a pacients en general (esquerra). M.C.

Tan bon punt el pacient entri a l’edifici, trobarà un taulell de recepció on se’ls rebrà. Just davant s’ha habilitat un espai per posar-hi tres sales d’espera diferenciades que es dividiran per la tipologia dels casos. La gerent de l’hospital, Antònia Baraldés, destaca que aquesta divisió de les sales d’espera també els serà de molta utilitat en èpoques de processos vírics, on calgui sectoritzar espais.

El terra que apareix a la imatge és nou. S’ha aplanat (abans tenia pendent) per poder-hi fer sales d’espera. M.C.

La zona de boxs també fa un salt respecte a l’actual. Hi haurà tres boxs d’atenció ràpida i 7 més, de polivalents. Un d’aquests 7 últims es destinarà a l’atenció de crítics. La gerent ha matisat que l’objectiu no és tenir una UCI, sinó poder atendre amb més eines els pacients, abans de derivar-los a l’UCI de referència, que és a Manresa. Aquest box per a crítics tindrà capacitat per atendre fins a dos pacients a la vegada.

Un dels boxs que hi haurà a les noves Urgències està pensat per atendre crítics, mentre no se’ls pot traslladar. M.C.

A banda dels 10 boxs esmentats, la futura zona d’Urgències tindrà un espai per a pacients en observació. En aquest espai hi haurà quatre llits i tres butaques i, això, segons Baraldés, és “un gran avenç” perquè evitarà tenir tots els boxs ocupats en pics d’increment de les urgències.

La zona per a pacients en observació evitarà que els altres boxs quedin ocupats per pacients de menor gravetat. M.C.

Aquesta zona d’observació és a tocar de l’espai central dels professionals. En aquesta zona hi ha un vidre a través del qual el personal pot tenir un ull posat en els pacients en observació en tot moment.

L’espai per a professionals, amb el vidre que permet veure què passa fora. M.C.

Una de les premisses més importants a l’hora de construir les noves Urgències ha estat tenir en compte la llum. Cada box -molt més gran que els actuals- compta amb grans finestres de vidre que permeten l’entrada de llum exterior. A banda, la paret que dona al passadís també és de vidre per permetre-hi l’entrada de claror en tot moment.

Els boxs de les noves Urgències destaquen per la llum que hi entra. M.C.

El box de radiologia és un altre dels punts forts de les noves Urgències. És una de les parts de les obres que està més endarrerida perquè és una de les que necessita més equipament tècnic, però també és una de les més necessàries per al centre. “Tenim un gran equip de radiologia, però tenim unes eines perquè treballin que no estan a l’altura del nivell dels professionals”, reconeix la gerent. Amb el box de radiologia, els pacients que s’atenguin a Urgències no s’hauran de traslladar a cap altra zona del centre. L’actual zona de radiologia -a les Urgències d’ara- es mantindrà per a les cites programades.

El box de radiologia canviarà totalment en les pròximes setmanes. M.C.

Set mesos d’obres

En els set mesos de treballs, s’ha avançat molt. El conjunt de les obres inclouen les Urgències, però també la Base Assistencial per a l’equip del SEM i nous vestidors. Fins ara s’han executat treballs d’estructures, soleres, coberta, divisòries, paviments, fusteries, climatització, protecció contra incendis, megafonia i comunicacions, entre altres.

Més enllà de la zona d’urgències, també s’ha canviat el quadre de llums que dona servei a tot el recinte hospitalari. Feia 40 anys que funcionava i havia quedat molt obsolet. Això feia que quan hi havia una avaria, costés molt trobar recanvis i, per tant, solucionar el problema. Internament -explica la gerent de l’hospital-, “és un salt de 40 anys que feia temps que necessitàvem”.

La nova sala per al quadre de llum de l’hospital. M.C.

L’alcalde reafirma que les obres als accessos arribaran a temps

També ha participat en la visita d’obres l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que ha insistit que els accessos a la nova zona d’Urgències estaran enllestits quan l’espai entri en funcionament. S’eliminarà la llàgrima que hi ha davant l’accés principal per facilitar la circulació de les ambulàncies. També hi haurà feina al talús, retocant-lo i assegurant-lo; s’actuarà també a les voreres de l’inici del vial que porta a les noves Urgències per facilitar la circulació d’ambulàncies; i es construiran unes escales que millorin la connexió amb l’aparcament de zona blava que hi ha uns nivells per sota de l’entrada a Urgències.

També està previst recuperar l’aparcament de grava

L’Ajuntament també té previst treure un concurs públic per recuperar l’aparcament de terra que hi havia hagut mesos enrere, però que va quedar tancat perquè la propietat no tenia cap mena de refugi legal, en cas d’incidents dels vehicles que hi aparcaven. Fer un concurs públic és l’eina que té l’Ajuntament per ajustar-ho a la normativa.

L’alcalde preveu fer-ho quan hagi aprovat el nou cartipàs. El concurs s’adreçarà a propietaris de terrenys de la zona de l’hospital disposats a cedir-los perquè hi puguin aparcar cotxes. L’Ajuntament confia que els propietaris del terreny de l’antic aparcament s’hi presentin i es pugui reobrir, atès que no hi ha massa alternatives de sòl disponible a la zona.

El pàrquing de grava tancat que ara l’Ajuntament vol recuperar. M.C.