Lluís Casas, el nou alcalde de Bagà: “No soc aquí per fer diners”

El nou alcalde de Bagà afronta el seu primer mandat amb el repte de governar sense tenir la majoria absoluta al ple

Lluís Casas (1993) és el nou alcalde de Bagà. El cap de files del PSC, de només 30 anys, assumeix la vara amb el repte de deixar enrere uns últims anys farcits de polèmiques polítiques. Amb ell com a primera espasa, el PSC ha recuperat una alcaldia que va perdre fa quatre anys. És regidor des del 2015, treballa d’advocat a CCOO i fa anys que està vinculat a entitats de Bagà. En especial, a Terradelles, on ha viscut tota la vida.

L’anterior govern ha perdut gairebé 200 vots. El PSC s’ha mantingut i ha fregat la majoria. A què ho atribueixes?

S’ha valorat la manera de fer oposició. Hem col·laborat quan ha calgut, però també hem fiscalitzat. No hem dit un no a tot, a diferència de l’altre grup de l’oposició. Més enllà d’això, hem quedat a només sis vots de la majoria i penso que el govern anterior ha pagat el desgast. Se’ls ha fet gran l’alcaldia.

Una regidora socialista es va desmarcar de vosaltres per quedar-se al govern d’ERC.

Va ser una jugada lletja d’ERC, però ho dono per tancat. No s’ha presentat amb ells i ho hem agraït. N’hem parlat amb ella i hem pogut fer les paus. És una persona molt vàlida i per això estava a la nostra llista.

Quedar-te a sis vots de la majoria ha de ser dur.

És agredolç. Però la participació ha caigut molt, hi havia una llista més i ha estat un caldo de cultiu que ha fet impossible la majoria. Quedar tan a prop ens reconforta, però complica el dia a dia.

Quina és la poció per recuperar l’estabilitat d’anys enrere?

Tenim clar que la fórmula no és la que va escollir ERC. S’ha demostrat a les eleccions i al carrer. La nostra és fer participar, informar i negociar.

A qui et sents més proper: a Joan Oña o a Pep Llamas?

A cap dels dos. Som tres perfils molt diferents. Jo soc més conciliador, no vaig d’entès, m’agrada negociar i treballar molt per aconseguir les coses. Estic molt orgullós de ser l’alcalde de Bagà, però no soc aquí ni per guanyar diners ni per fer carrera política. Penso que som diferents.

Però t’hi has d’entendre.

Sí, i ho intentarem fer. Penso que tenen qualitats molt importants que es poden aprofitar.

Quines?

El Pep té uns coneixements en molts camps de la política que són importants. I el Joan té capacitat de tirar endavant projectes sense posar-se massa medalles i amb humilitat.

La plaça Porxada va quedar paralitzada. Què hi fareu?

Sempre hem defensat el mateix: necessita una reforma per solucionar tot el que té a veure amb serveis i humitats, però aquesta reforma no pot canviar la imatge. L’anterior projecte contemplava elements arquitectònics que no segueixen la línia de la plaça i no s’estaven portant a terme mesures de seguretat pel que fa a l’estructura dels edificis. Ara treballem per salvar la subvenció i per posar-nos a treballar de nou. I, evidentment, no es podrà fer d’esquenes al poble: haurem de preguntar, proposar i treballar amb els veïns.

Quins són els principals reptes de futur de Bagà?

L’aigua. Cal invertir molt en les canalitzacions, que han quedat molt obsoletes. No s’ha fet el manteniment que tocava durant molt de temps. Un altre repte important és la recuperació de les entitats. Els últims anys han estat molt descuidades, hi ha molt malestar, i hem creat la regidoria d’Entitats per poder treballar en això. Si les entitats no tiren, això no funciona. També volem un edifici de serveis.

Per què?

No tenim biblioteca. Tenim l’arxiu de l’Ajuntament molt deficient i també tenim una llar d’infants que, tot i que va funcionant, està en una lloc que no és l’òptim. Ens agradaria portar-ho al carrer Raval i estem estudiant opcions.

I la residència?

Partim de desconeixement total de com funciona la Fundació Salarich Calderer. No hi ha hagut informació i, de fet, això va ser un dels temes que ens va fer trencar amb ERC. La fundació està en un nivell d’endeutament terrible i està sobrevivint. S’ha de veure com es pot millorar. El que està clar és que Bagà necessita la residència.

Com és això de ser alcalde?

Molt intens. Té moments complicats, però és reconfortant. La gent és agraïda. Evidentment, pateixes -tu i la família- però hi som perquè ens agrada i ho volem fer bé.