La CUP i ERC reediten el pacte de govern a Berga, però aquesta vegada sense la majoria absoluta

Tots dos grups governaran amb 8 dels 17 regidors del ple i ja han fet públic com es repartiran les àrees. L'alcalde serà l'únic amb dedicació exclusiva i Moisès Masanas es quedarà Hisenda.

Ja és oficial: la CUP i ERC tornaran a manar plegades a l’Ajuntament de Berga. L’alcalde, Ivan Sànchez, i el també regidor cupaire Aleix Serra ho han anunciat aquest dilluns al matí al costat dels dos regidors d’ERC al nou ple, Moisès Masanas i Ermínia Altarriba. Tots dos grups ja s’han repartit les àrees del nou govern i, tot i que encara no hi ha data pel ple en què el tràmit s’aprovarà, cupaires i republicans tenen un acord tancat per donar continuïtat a la gamma cromàtica del govern dels últims anys. Això sí, aquesta vegada s’hauran d’entendre almenys amb una part de l’oposició.

ERC ha defensat durant les negociacions que cal una gerència a l’Ajuntament “que faci d’enllaç” entre els regidors i l’equip tècnic. La CUP ho ha acceptat i es preveu que sigui una de les mesures que entri en funcionament en aquesta primera fase de mandat. “És important assegurar que l’estructura interna giri”, diu Moisès Masanas.

El cap de files d’ERC també ha avançat que el pacte contempla començar a treballar “de manera imminent” en temes relacionats amb la sobirania energètica i industrial i en la resolució de problemes endèmics com el desbloqueig de terrenys que el Sareb té a la ciutat.

L’alcalde, Ivan Sànchez, ha recordat que Masanas i Altarriba van votar a favor de la seva investidura, tot recalcant que “no era una confiança a cegues” i “calia anar teixint els relats d’aquests quatre anys”. Sànchez, això sí, ha insistit que “no ha costat gaire” i que, més enllà de la vàlua política, també hi ha “una afinitat personal” -tant amb Masanas com amb Altarriba- que ha aplanat el camí.

Qui portarà què: les àrees del nou govern

Un dels grans titulars del repartiment que aquest matí ha fet públic la CUP i ERC és que els cupaires deixen de portar l’àrea d’Hisenda. La pilotarà Moisès Masanas. L’alcalde n’ha tret ferro: “Estem construint un govern de bloc. No hem de pensar (ni volem fer-ho) en si una àrea és d’un regidor de la CUP o si una altra la porta ERC”. I ha afegit que la distribució “no ha estat difícil de pactar i s’ha fet basant-nos en el bagatge de cada regidor o regidora”.

La republicana Ermínia Altarriba -que, de fet, es repartirà la feina relacionada amb la cultura amb la cupaire Rosa Rodríguez– ha complementat que “hi ha moltes àrees que s’encavalquen volgudament, haurem de treballar colze a colze”.

L’alcalde, l’únic membre de govern amb dedicació exclusiva

El pla de dedicacions i retribucions s’explicarà al ple del cartipàs, que podria ser entre finals d’aquesta setmana i principis de la que ve. L’alcalde, això sí, ha avançat que “hi haurà una rebaixa important de les dedicacions, que no vol dir de feina”. I ha explicat que “hi ha persones que tenen la seva feina i no la deixaran, però això no vol dir que no puguin destinar hores a l’Ajuntament”. En aquest sentit, Ivan Sànchez ha apuntat que, d’entrada, en aquest mandat l’únic regidor amb dedicació exclusiva (100%) serà ell mateix.

Prometen diàleg amb tots els grups

Amb el pacte, la CUP i ERC sumen 8 dels 17 regidors del ple i es queden a només un de la majoria. És la mateixa aritmètica amb la qual la CUP va començar manant en solitari fa quatre anys i fa possible establir pactes amb qualsevol grup de l’oposició per tirar endavant acords. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que buscaran acords amplis i que no descarten cap aliat per aprovar aspectes puntuals: parlaran amb Junts, Berga Grup Independent i, fins i tot, el PSC, amb qui han descartat des del primer moment formar govern.

En paral·lel al pacte de govern de Berga, s’està negociant el govern del Consell Comarcal, on tant ERC com la CUP semblen encaminades a tenir un paper important. A l’ens comarcal, ERC i la CUP negocien manar acompanyades de Junts i Més per Gironella. Ara bé, tant republicans com cupaires asseguren que les negociacions han anat per camins diferents i que no s’ha negociat res en una administració a canvi de cedir a l’altra. Tampoc classifiquen Junts com aliat preferent a Berga amb l’acord al Consell i insisteixen que parlaran amb tothom, passi el que passi en altres administracions.

X