Marc Bernal, la promesa de Berga que despunta al Barça

Marc Bernal a la firma del seu primer contracte professional amb el FC Barcelona
Marc Bernal a la firma del seu primer contracte professional amb el FC Barcelona, el 21 de juny, amb el directiu Joan Soler

El futbolista berguedà Marc Bernal ha estat una de les sensacions de la pretemporada del Barça Atlètic. L’entrenador, Rafa Márquez, ha convocat el migcampista de Berga per a la fase de preparació del filial del FC Barcelona tot i que només té 16 anys.

Bernal ha viatjat amb el segon equip a l’stage que ha fet a la Vall d’en Bas (Garrotxa), i fins i tot va marcar un dels gols que va donar la victòria (4-1) en l’amistós que va disputar la setmana passada contra l’Al-Arabi (Qatar).

Al berguedà, que ha jugat com a cadet aquesta última temporada, li tocaria per edat passar al juvenil. Però l’actuació que ha tingut aquestes últimes setmanes fa pensar que pot tenir oportunitats amb el Barça Atlètic.

El 21 de juny, Bernal va signar el seu primer contracte com a jugador professional amb el FC Barcelona, i queda lligat al club per a les pròximes temporades.

Els inicis amb el CE Berga

Nascut el 26 de maig del 2007, Bernal va començar a jugar a futbol de ben petit animat pel seu germà. Amb 4 anys, es va inscriure al CE Berga, on va jugar dues temporades. Després, va passar al Gimnàstic de Manresa, i d’aquí ja va fer el salt com a prebenjamí al FC Barcelona.

Amb 10 anys, va tornar a jugar al municipal de Berga, aquest cop com a visitant, vestit amb la samarreta del Barça, i va ser designat millor jugador del Torneig Ciutat de Berga. El 2018, amb només onze anys, va ser proclamat millor esportista base a la Nit de l’Esport, que va organitzar l’Aquí Berguedà.

Beneït per Joan Laporta

En una entrevista a La Vanguardia, el mes passat, el president del Barça, Joan Laporta, va mencionar Marc Bernal com un dels noms del futur del club. Responent a una pregunta sobre qui hauria de fitxar Xavi Hernández com a migcampista del primer equip, Laporta va dir: “A Xavi, li agradaria reforçar el centre del camp, però sap que algunes opcions són inviables i ens equivocaríem. Tallaríem la progressió del planter. Tenim Marc Casadó, Pau Prim, Gerard Hernández o Marc Bernal. Primer s’ha de mirar a casa“.

L’actuació que ha tingut aquest estiu a les ordres de Rafa Márquez ha despertat admiració. El periodista Albert Rogé diu que Bernal és el “gran tapat” de la pretemporada del Barça Atlètic: “Al club, estan sorpresos amb el seu nivell, i apunta que tindrà presència al filial tot i ser juvenil de primer any”.

El diari Sport ha dit de Bernal que és “un dels futbolistes amb més talent del planter” i que té “una projecció indiscutible”, i l’ha qualificat de “gran joia“. I Mundo Deportivo l’ha posat a la llista dels jugadors sub-16 que segueixen els passos de Lamine Yamal: “Brilla com a interior esquerrà amb gol. Té 16 anys i un físic privilegiat: 1,88 m”.

I no només això. “El seu nom va apareixent per tot arreu, i a la vegada, el veiem dia sí i dia també per Berga, i segueix sent el Marc de sempre“, diu el regidor de Joventut, Isaac Santiago, fins fa poc regidor d’Esports: “Ho té tot per arribar a triomfar”.