Roger Mas, castellers al santuari, una sardana nova i una visita a la cova: així serà setmana de la Gala de Queralt

Santuari de Queralt
L'estació meteorològica automàtica del santuari de Queralt va ser una de les que va superar el rècord del 12 d'octubre del 2011. ARXIU

La Gala de Queralt s’estén una setmana, i farcirà Berga d’activitats des del dijous 31 d’agost fins el divendres 8 de setembre, el dia de la festa al santuari.

Els capitans d’aquest any —Anna Guitart, Juli Gendrau, Elisabel Salas, Aleix Calle, Marta Merino, Miquel Valls, Carme Cuartielles i Josep Cunill— segueixen la iniciativa dels de l’any passat, i aniran molt més enllà del que era habitualment la Gala, organitzant una sèrie d’activitats culturals per a tots els públics.

El centenari de la cova

La festa d’aquest any coincideix amb el centenari de la cova de la troballa. El dijous 31 d’agost, hi haurà una xerrada sobre la història de l’edificació a la sala de plens de l’Ajuntament, amb Roger Cortina i Jordi Artigas. S’hi farà una visita guiada la tarda del divendres 8, amenitzada per l’Orfeó Berguedà. Lluís Gual li ha compost una sardana, titulada “Castellberguedà”, que s’estrenarà durant l’Aplec de Sardanes del diumenge 3 al Vall. Hi haurà una exposició commemorativa al Museu Comarcal. I el dimecres 6 es presentarà al Claustre de Sant Francesc el conte infantil que han fet Xavier Gonzàlez-Costa i Rubén Torres.

Pel que fa a la programació cultural, destaca el concert del cantautor solsoní Roger Mas, que es farà la nit del dia 8 a la plaça del santuari. I la representació de “Queralt (un petit musical)”, amb el cor de veus blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga, que es va estrenar pel centenari de la Coronació.

Un bust en homenatge a mossèn Ballarín

A més, el col·lectiu d’amics de Josep M. Ballarín han promogut la instal·lació d’un bust en record a qui va ser capellà custodi del santuari durant 35 anys. Forma part dels actes de commemoració del cenentari del naixement de Ballarín —que, en realitat, es va complir el 2020, però els actes de record es van ajornar per la pandèmia.

Una altra de les grans imatges que deixarà la Gala de Queralt del 2023 serà la dels castellers de Berga a la plaça del santuari. El divendres 8 de setembre, hi faran un assaig i hi organitzaran un sopar popular.

Trobada de gent gran i jocs per a nens i nenes

La plaça Viladomat acollirà les activitats per als més grans i per als més petits: el dilluns 4, es repetirà la trobada de gent gran, que es va estrenar l’any passat, amb la participació de les corals de la ciutat, i l’endemà, dimarts 5, hi haurà una tarda de jocs per a nens i nenes.

El programa es completa amb les activitats religioses: la novena i la missa de la Gala, el dia 8 a les 11.30 h, amb l’Orfeó Berguedà, i amb sardanes a l’entrada i a la sortida, a càrrec de la Cobla Pirineu.

A més, els capitans s’ocuparan de baixar la marededeu a les residències i centres de dia de Berga i al centre Valldaura d’Olvan.

Podeu consultar el programa d’actes complet a l’apartat Sortim de l’Aquí Berguedà.