Roser Rifà plega: la regidora de la CUP deixa l’Ajuntament de Berga després de quatre anys al govern

Rifà va ser designada com a regidora d’Esports, Medi Ambient i Sostenibilitat i, per tant, la seva renúncia comportarà una reestructuració del cartipàs

Roser Rifà renuncia a l’acta de regidora de l’Ajuntament de Berga. Era la número 6 de la llista de la CUP a les eleccions del 28 de maig i, per tant, va ser l’últim nom de la candidatura que va aconseguir entrar al ple després dels comicis. Amb el pacte de govern entre la CUP i ERC, Rifà va ser designada com a regidora d’Esports, Medi Ambient i Sostenibilitat i, per tant, la seva renúncia comportarà una reestructuració del cartipàs.

La regidora ha formalitzat la seva renúncia aquest dilluns a través d’una instància. A més, Rifà ha redactat una carta de comiat en què explica que la renúncia és “una decisió personal que no ha estat senzilla de prendre, però que alhora és meditada i ferma”. La regidora ha destacat la feina compartida amb entitats i persones amb la voluntat de millorar la ciutat i la comarca i també ha posat en valor la dedicació i professionalitat de bona part del personal municipal.

La política institucional ha de tenir un principi i un final; la militància política transcendeix la representació política i és part intrínseca de la meva persona.

Mai no ha estat l’objectiu estar massa temps en política i ha arribat per mi el moment de deixar la meva acta de regidora de l’Ajuntament de Berga. És una decisió personal que no és gens senzilla de prendre, però alhora és meditada i ferma. Deixo la política institucional però seguiré, tal i com he fet sempre, lluitant per totes aquelles causes justes i per la igualtat entre les persones, i encarant alhora altres reptes personals que m’il·lusionen.

A l’Ajuntament, hem fet molta feina de la qual em sento satisfeta. He treballat moltes hores colze a colze amb entitats i persones amb les que hem compartit i compartim el desig de fer de Berga i comarca un lloc millor per a totes les que hi vivim i per totes les que vindran. Totes aquestes persones amb les que m’he creuat són autèntics valors per a la ciutat. Igualment ho són els companys i companyes de l’equip de govern que seguiran treballant amb el compromís de fer avançar Berga encara més.

Una menció especial per a bona part del personal municipal, la dedicació i professionalitat del qual mereix el meu reconeixement.

Guillem Canal, l’escollit per substituir-la

La renúncia es farà efectiva un cop s’hagi donat compte al ple. La propera sessió ordinària serà la setmana vinent, dijous 14. Serà aleshores quan es farà el tràmit. Després, la CUP haurà de designar la persona que substituirà Rifà per procedir al seu nomenament i per determinar com distribueix les àrees que gestionava la regidora sortint.

Segons han confirmat a l’Aquí Berguedà fonts del grup municipal, el substitut serà Guillem Canal, que era el següent a la llista dels cupaires el 28M. És enginyer forestal i ja va fer de regidor de govern els últims mesos del mandat passat, quan va entrar per ocupar el lloc de Roser Valverde.

Roser Rifà, un dels noms forts del mandat passat

Roser Rifà ja va ser a l’equip de govern de la passada legislatura. De fet, va ser un dels noms forts de l’executiu i una de les persones que, d’entrada, va assumir una dedicació exclusiva. Durant els quatre anys va gestionar les àrees de Promoció Econòmica; Fires, Comerç i Ocupació; Polígon Industrial; Subvencions, Serveis TIC; Feminisme i LGTBI.

Inicialment, Roser Rifà va ser nomenada primera tinent d’alcaldessa, de manera que, en absència de Montse Venturós, passava a ser la màxima autoritat a la ciutat. Tot i això, la seva participació en una celebració espontània de Patum al carrer van empènyer la CUP a retirar-li la tinença. Era l’any de l’esclat de la pandèmia i la Patum es va suspendre per evitar les aglomeracions al carrer en un moment en què el coronavirus era lluny d’estar controlat. Rifà va deixar de ser tinent, però va continuar al govern durant el que restava de mandat i amb les mateixes àrees i dedicació que fins aleshores.

Més enllà del polèmic Corpus del 2020, Rifà va ser la principal veu del govern en tot el que tenia a veure amb fires i comerç. I ha treballat amb la unió de botiguers per desplegar l’APEU que, en els pròxims mesos, hauria de veure la llum. L’APEU és una nova entitat formada per propietaris i botiguers del carrer Major i el carrer del Roser que neix amb l’objectiu d’augmentar la competitivitat de la zona i evitant-ne la degradació.

X