Veïns recapten diners per a la defensa de l’home que va disparar el fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà

Són "amigues i veïnes seves" que recalquen que "sempre ha sigut un bon veí" i asseguren que va actuar "en un moment de pànic" provocat per "les amenaces i pressions que rebia per marxar de casa seva"

La casa on Mustapha Ahayk es va atrinxerar. ACN

Diversos veïns de Borredà i les Llosses s’han organitzat per recollir diners per a la defensa de l’home que el juny va disparar Nil Anselmo, el fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà. Són “amigues i veïnes seves” que recalquen que “sempre ha sigut un bon veí” i asseguren que va actuar “en un moment de pànic” provocat per “les amenaces i pressions que rebia per marxar de casa seva”.

Els mateixos impulsors de la recollida de diners matisen, això sí, que no defensen la resposta del detingut: “No estem d’acord amb disparar a ningú i ens alegrem que tots els ferits estiguin bé i que, per sort, les seves ferides fossin de molt poca gravetat”. Ara bé, assenyalen que, darrere del tiroteig, hi ha preguntes que no s’han respost i que el detingut, Mustapha Ahayk, “mereix un judici just”.

Ahayk continua a la presó. És a Puig de les Basses des del 17 de juny, quan va disparar al seu veí, va atrinxerar-se en un mas i va rebre els Mossos a trets. La setmana passada l’Audiència li va negar la llibertat provisional. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l’ACN, se l’acusa de tres delictes de temptativa d’homicidi per disparar “fins a 67 perdigonades” al veí amb una escopeta de cacera, amenaçar els mossos i “frustrar tots els intents de negociació”. A més, també va disparar contra dos agents del Grup Especial d’Intervenció (GEI).

Un vedat de caça

Els veïns que ara recol·lecten diners detallen que l’empresa Naturalis Science Food SL, dedicada a la fabricació de pinsos per a animals domèstics, va comprar la finca on van haver-hi els trets i altres de la zona. Això ha provocat força moviment en els últims anys: diversos veïns han hagut de marxar de casa seva perquè els nous propietaris no els hi volien. El motiu -diuen els impulsors del recapte- és convertir la zona en “un vedat de caça elitista”.

De fet, constaten que actualment l’empresa ja és titular de dos vedats de caça, el de Lloberes i el de Llentes-Castelles, i té finques al vedat de Sant Jaume, que gestiona la societat de caçadors. Amb aquesta última entitat -expliquen- l’empresa hi té “clars vincles”.

El projecte fa anys que ressona. A finals del juliol del 2020, una plataforma ciutadana es va concentrar davant l’Ajuntament de Ripoll per protestar contra la creació d’un vedat de caça de milers d’hectàrees d’extensió a les Llosses, la Pobla de Lillet i Sant Jaume de Frontanyà. Ja aleshores, s’advertia que un grup d’inversors estaven comprant finques per construir un gran espai tancat per a la cria de cèrvols per, després, matar-los amb la caça esportiva.

El projecte també incloïa la construcció d’allotjaments per a caçadors d’alt poder adquisitiu. I tot plegat, advertien des de la plataforma, tenia conseqüències per a veïns de la zona, que estaven sent expulsats de casa seva per poder fer realitat el projecte.

X