L’Escairada Gravel Race: guia pràctica per seguir la nova prova cicloturista del Berguedà

És aquest diumenge, 10 de setembre, i planteja un repte als participants: fer 110 quilòmetres en bicicleta per camins de grava i carretera. El punt neuràlgic és a Avià, amb inici i final de prova, però els ciclistes recorreran bona part del Baix Berguedà i fins a tocar de Cardona.

Ha nascut una nova cursa esportiva al Berguedà: és l’Escairada Gravel Race i tindrà Avià com a epicentre però recorrerà diversos municipis de la comarca. Serà aquest cap de setmana, el 9 i 10 de setembre i és una prova impulsada per Berguedà Bike Trails i coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Avià, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Què és el gravel?

L’Escairada és una prova de gravel, una modalitat de ciclisme que es practica amb una bicicleta singular, pensada per poder circular per carretera i per camins de grava. A la pràctica, té un aspecte força igual al d’una bicicleta de carretera, però amb un manillar corb i un quadre i rodes adaptats per poder circular més enllà de l’asfalt.

Horaris i programa

L’Escairada s’allargarà tot el cap de setmana, tot i que el gran dia de la prova és diumenge. Dissabte, però, ja hi haurà activitats relacionades. De 5 a 8 de la tarda s’entregaran els dorsals a la plaça de l’Ateneu d’Avià i hi haurà inflables per a la mainada. També a partir de les 5, hi haurà portes obertes a l’Escola de BTT del Berguedà. I a dos quarts de 7 de la tarda, hi haurà un concert del grup berguedà Format 3.

L’endemà, diumenge 10, la jornada començarà amb l’entrega dels últims dorsals, de dos quarts de 7 del matí (6.30 h) a dos quarts de vuit (7.30 h). Tot plegat, amb la idea que a les 8 del matí arrenqui la prova. A partir d’aleshores, els participants podran iniciar el recorregut des del centre d’Avià amb la condició que fitxin a tots els punts de pas per no ser desqualificats.

L’activitat s’allargarà tot el matí i part de la tarda a Avià. A mig matí, a dos quarts de 12 (11.30 h), hi haurà una actuació dels geganters del poble i inflables. A la 1 està previst el dinar de germanor i a dos quarts de 4 (15.30 h), l’entrega de premis. L’hora límit que els participants tenen per tornar a ser a Avià és les 5 de la tarda, quan està previst el tancament de l’Escairada.

110 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu

El punt neuràlgic de la prova serà el centre d’Avià, perquè és on començarà i on acabarà, i també perquè és allà on es faran els actes paral·lels. Ara bé, l’Escairada resseguirà una part important de la comarca. Això sí, cal tenir en compte que els participants pràcticament no rodaran per nuclis urbans. De fet, el 90% de la prova es desenvoluparà per corriols i només un 10% serà per carretera d’asfalt. Aquests petits trams d’asfalt serviran per enllaçar camins de grava.

Tot i això, l’Escairada passarà per diversos termes municipals. D’Avià, els ciclistes aniran per camins cap a l’Espunyola, Montclar i Montmajor i s’acostaran ben bé a les portes del nucli urbà de Cardona. D’allà, tornaran cap al Berguedà, entrant per Serrateix i enfilant els últims quilòmetres per Gironella, l’Ametlla de Casserres i Graugés.

El recorregut l’han dissenyat Ricard Calmet i Alba Xandri, dos berguedans experts del gravel. Es pot consultar AQUÍ.

Tres avituallaments

Durant els més de 100 quilòmetres que hauran d’afrontar, els ciclistes tindran tres punts d’avituallament on agafar forces. El primer serà a Postils, quan ja portin més de 40 quilòmetres rodats. El segon serà a Sant Vicenç de Navel, al quilòmetre 66, i l’últim serà al Corral de Canudas, per encarar els darrers 20 quilòmetres de desafiament.

Tota la informació es pot consultar al web i al perfil d’Instagram de Berguedà Bike Trails.

Petjada verda

A més, el Consell Comarcal del Berguedà col·labora en fer de l’esdeveniment una cursa amb petjada verda. Per aquest motiu, l’ens comarcal instal·larà contenidors de les diferents fraccions de residus a Avià i cedirà una vaixella reutilitzable per al menjar dels corredors, que podran tastar el clàssic blat de moro escairat que dona nom a la prova.

Durant el recorregut, no hi haurà marques, i els ciclistes hauran de seguir el track en tot moment.