Arriba a Berga el cubell multifracció: així serà la implantació per barris

De moment, només s'implantarà en quatre zones de la ciutat (els Pedregals i el Balcó del Berguedà, el Tossalet de les Forques, Casampons i la Valldan), però la idea és que en els pròxims mesos es vagi desplegant a tota la ciutat, de fora cap endins, de manera que el barri vell serà l'últim punt del desplegament.

El cubell multifracció aterrarà a Berga en les pròximes setmanes. De moment, només s’implantarà en quatre zones de la ciutat (els Pedregals i el Balcó del Berguedà, el Tossalet de les Forques, Casampons i la Valldan), però la idea és que en els pròxims mesos es vagi desplegant a tota la ciutat, de fora cap endins, de manera que el barri vell serà l’últim punt on es preveu implantar. “Som conscients que és un lloc complex, amb carrers estrets i poca vorera i volem acabar-ho d’afinar”, ha admès el nou conseller comarcal de l’àrea, Jesús Calderer.

El bujol multifracció ja funciona a tots els altres municipis del Berguedà que fan porta a porta. A Berga, servirà per llençar les fraccions d’envasos, rebuig i paper i cartró. Ara bé, els blocs de pisos que disposin del cubell gran compartit a l’entrada de la finca el seguiran utilitzant com fins ara.

Quan el Consell Comarcal va implantar el porta a porta als grans municipis de la comarca, va decidir que a Berga no hi hauria bujols multifracció perquè, a diferència d’altres municipis, a la capital hi ha fraccions que comparteixen dia. Per exemple, els dijous els veïns de Berga llencen l’orgànica i els envasos a la vegada. Amb els bujols, això implicarà que cada casa haurà de deixar al carrer dos bujols diferents. I això inicialment va semblar que podia generar problemes en alguns punts de la ciutat, per acumulació de cubells al carrer.

Ara, però, l’experiència en altres municipis de la comarca ha empès el Consell a portar el cubell multifracció a Berga. Els motius són diversos.

Una bossa qualsevol dins de cada bujol

El primer motiu és, segons Calderer, “mediambiental”. Llençar les escombraries en bosses, sense cubell, fa que es generin “taques” al carrer. I amb els bujols això s’hauria d’evitar. A banda, les bosses portaven xip, “i això dificultava el tractament posterior de cada bossa com a residu”. Ara cada veí podrà posar una bossa qualsevol dins el cubell, sempre i quan hi càpiga: els cubells tenen una capacitat màxima de 40 litres.

Cada veí també comptarà amb xip, però a partir d’ara no serà a les bosses, sinó al mateix cubell. I la idea és que això acabi servint, en una fase més avançada del sistema, per desplegar el pagament per generació que es va prometre en l’inici del porta a porta però que encara no s’ha pogut aplicar.

El Consell pagarà bujols, però s’estalviarà bosses

L’altre gran motiu de l’aterratge a la capital del cubell multifracció és econòmic. El Consell pagarà el primer cubell de cada casa. Si el cuides, no hauràs de pagar res. Si en necessites un altre al cap d’un temps, l’hauràs de pagar. Pel que fa a aquesta despesa inicial, el Consell pagarà uns 87.000 euros per adquirir els més de 8.000 cubells que preveu distribuir entre el veïnat.

Ara bé, això implicarà que l’administració s’estalviï el cost de les bosses, que en els últims anys havien estat finançades per l’empresa Tractaments Ecològics per tal que no les haguessin de pagar els veïns. El Consell calcula que, cada any, s’estalviarà uns 90.000 euros en bosses. Per tant, aquests 87.000 euros que pagaran ara pels cubells s’amortitzaran en un any.

Quan i on puc recollir el cubell?

Si vius en una de les quatre zones on s’inicia la implantació, rebràs una carta a casa en els pròxims dies en què se t’indicarà els horaris de recollida. Els cubells per als veïns dels Pedregals i el Balcó del Berguedà, Casampons, la Valldan i el Tossalet es començaran a repartir el 25 de setembre, l’últim dilluns d’aquest mes, i durant dues setmanes es podran anar a buscar al Telecentre i al Mercat Municipal, dilluns, dimecres i divendres, matins i tardes (de 10 a 13 i de 16 a 19 h).

En la carta que rebràs a casa, se t’indicarà horaris més concrets per evitar que hi hagi cues llargues per recollir els bujols, com ja va passar en la implantació del porta a porta, el 2018. El conseller de Residus ha recalcat que “hi ha bujols per a tothom”.

Si els horaris que et plantegen no et van bé, podràs recollir el cubell passades aquestes dues setmanes. Mentre duri la implantació, els dos sistemes -bosses i cubells- conviuran. “Creiem que és la millor manera per fer-ho mica en mica”, apunta Calderer. Així, qui no tingui bujol, però disposi de les bosses amb xip, podrà seguir-les utilitzant.

Assemblees a cada barri, abans de la implantació

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, assegura que és “una bona notícia per la ciutat” i destaca que Consell i Ajuntament estan alineats en aquest sentit. Les administracions ja s’han reunit amb les associacions de veïns per explicar-los el canvi i està previst que, en els pròxims dies, convoquin assemblees de barris en aquestes primeres quatre zones de la ciutat en què arribaran els cubells multifracció. “Volem arribar a totes les persones”, ha deixat clar Sànchez.