La Cuina del Bolet: hi haurà més restaurants, tot i l’escassetat de bolets als boscos del Berguedà

Hi participaran setze restauradors diferents, tres més que fa un any, i oferiran els seus propis menús, amb el bolet com a protagonista.

Sílvia Culell, presidenta d'Hostaleria i Turisme, i Sebastià Prat, de l'Agència de Desenvolupament, han presentat la Cuina del Bolet. MARC CANTURRI

La campanya de la Cuina del Bolet es consolida. I això que aquesta temporada la meteorologia no ho posa fàcil. Els restauradors hauran de fer mans i mànigues per incorporar bolets als menús perquè, als boscos, n’hi ha ben pocs. Però, malgrat això, s’espera igualar o superar els 1.300 menús que es van servir fa un any perquè aquest cop hi ha més restaurants que s’han sumat a la campanya. Com sempre, l’impulsen l’Associació Hostaleria i Turisme del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, que conviden els comensals a fer ruta pels restaurants participants per gaudir de la gastronomia de la zona.

Aquesta vegada hi haurà setze restaurants que oferiran menús amb bolets. La campanya s’allargarà des d’aquest divendres, 15 de setembre, fins al 15 de novembre. En total, són tres restaurants més que fa un any. Tots oferiran el seu propi menú, amb el bolet com a protagonista i amb la idea de reivindicar les diferents maneres de cuinar-lo i, a la vegada, mostrar les possibilitats que ofereix la cuina berguedana. Els preus dels menús oscil·laran entre els 30 i els 52 euros.

Aquest 2023 participen a la Cuina del Bolet Ca l’Amagat i Niu Nou (Bagà); La Barana, La Cabana, Cal Travé i Hotel Estel (Berga); Hostal La Muntanya (Castellar de n’Hug); Els Roures i Restaurant Font Freda (Castellar del Riu); El Recó de l’Avi (Guardiola de Berguedà); Restaurant El Castell (La Pobla de Lillet); Cal Marsalet i Cal Majoral (L’Espunyola); Cal Marçal (Puig-reig); Susèn (Saldes); Cal Candi (Vilada).

Tota la informació bàsica de la campanya es pot consultar AQUÍ

“Una excusa per potenciar els productes de casa nostra”

La nova presidenta d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, Sílvia Culell, s’ha mostrat satisfeta per aquest increment de participants a la campanya i ha posat en valor l’esforç dels restauradors d’oferir preus ajustats amb productes de temporada i del territori, ja que a banda de bolets, les propostes ofereixen, dins de les possibilitats, productes del Berguedà.

Tot i que la temporada de bolets encara no ha arrencat als boscos berguedans, Culell ha assegurat que “el bolet és una excusa per potenciar tots els productes de casa nostra i la gastronomia del territori”. A més, ha assegurat, “els cuiners tenen molta imaginació per oferir plats amb bolets, a l’espera que la temporada comenci en breu. Ens hem d’adaptar a la situació”.

Nous patrocinadors

La campanya també arriba amb novetats. Per una banda, l’estrena d’un nou col·laborador, Caves i Vins Oriol Rosell, que se suma a Abadal i es converteixen en els patrocinadors de la iniciativa. Els restauradors participants oferiran vins i caves d’aquests cellers en els menús de la Cuina del Bolet.

Ruta de sopars-maridatges

A banda, tenint en compte la bona rebuda que va tenir durant la campanya de la tòfona i la caça, també s’ha organitzat la primera edició de la ruta de sopars-maridatges de la Cuina del Bolet.

Durant set dijous, mentre duri la campanya, set dels restaurants oferiran una degustació dels menús maridats amb vins de la DO Pla de Bages, patrocinador d’aquests sopars. Culell ha explicat que, atès que al Berguedà encara no s’ha pogut formar cap DO, han anat a buscar la més propera per maridar amb els productes de proximitat.

Els participants d’aquests sopars maridats no només gaudiran d’un menú degustació a un preu promocional de 35 euros, sinó que a més gaudiran de l’explicació i maridatge de diferents cellers del Bages i participaran en el sorteig de premis relacionats amb l’enoturisme.

A la ruta dels sopars maridats hi participaran La Cabana (Berga), restaurant Font Freda (Castellar del Riu), Cal Marçal (Puig-reig), La Barana (Berga), Ca l’Amagat (Bagà), Cal Marçalet (L’Espunyola), Els Roures (Castellar del Riu). Les dates es publicaran properament.

A la presentació de la Cuina del Bolet hi ha assistit, també, Sebastià Prat en representació de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; i membres de la junta d’Hostaleria i Turisme del Berguedà: Jordi Badia, de La Cabana; Joan Casals, d’El Recó de l’Avi; Guillem Obradors, de Les Alzines Càtering i Albert Palau d’Indòmit.

La campanya compta amb el suport, també, del CCAM, la Diputació de Barcelona i la Xarxa Productes de la Terra.