L’escenari ha girat com un mitjó a l’Ajuntament de Berga en els últims anys pel que fa a l’estratègia de retorn del deute. La CUP es va mostrar reticent durant anys a refinançar el deute per tal de prioritzar el retorn del que devia, mentre l’oposició pressionava perquè es busquessin solucions per trobar diners per invertir a la ciutat. Ara, en canvi, és l’oposició qui frena que es facin aquesta mena de moviments, al·legant que les condicions dels crèdits són molt diferents i que “no és un bon moment per demanar-ne”.
Al ple d’aquest setembre, el govern de la CUP i ERC preveia sotmetre a votació l’adhesió de l’Ajuntament al Fons d’Ordenació 2024. La jugada no certificava de facto que es demanaria, de nou, un refinançament del deute existent. El que se sotmetia a aprovació era una adhesió que mantenia la porta oberta per si, durant l’elaboració del pressupost del 2024, calia refinançar una part del deute per quadrar números. Així ho va explicar el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas (ERC): “Si avui ens tanquem la porta, és possible que més endavant hàgim de córrer i que acabem aprovant els pressupostos tard, una vegada més”.
Però aquesta vegada l’oposició no s’hi va posar de cara. Els tres grups que no manen (Junts, PSC i Berga Grup Independent) van deixar clar que, si s’havia de votar, votarien en contra. I això va acabar fent que CUP i ERC acordessin retirar el punt de l’ordre del dia per negociar en les pròximes setmanes una entesa amb l’oposició.
“És moment de posa el fre i passar el 2023 com puguem”
Des de Junts, Ferran Aymerich va defensar que el context econòmic actual és molt diferent que el del 2020. “Aleshores des de Junts vam convèncer la CUP perquè fes un refinançament que ens donés aire”, va recordar. Llavors, però, els tipus d’interès estaven en valors negatius i ara s’han enfilat a nivells màxims. “Avui ens trobem els preus més cars dels últims 22 anys” pel que fa a crèdits, va insistir Aymerich.
Per tot plegat, el regidor de Junts va defensar que “avui no és el moment de refinançar” perquè “refinançar 900.000 euros pot voler dir que n’haurem de pagar 250.000 en interessos”. Per això, Aymerich creu que “cal ser conservadors fins que tot es posi a lloc, posar el fre fins que es corregeixi la inflació i passar el 2023 com es pugui”.
El PSC reclama una estratègia econòmica a curt-mitjà termini
Des del PSC, el portaveu, Abel Garcia, va comprar el relat de Ferran Aymerich: “És el pitjor moment per anar al mercat a buscar diners”. I va recriminar que l’única cosa que hi guanyaria l’Ajuntament és temps: “Tornaria a ser una pilotada endavant, però cal afrontar les obligacions que anem adquirint”.
En aquesta línia, el cap socialista a la ciutat va demanar al govern més diàleg –“és el moment de la política”-, atès que al ple de setembre s’ha fet evident que l’oposició pot alinear-se per tombar propostes de govern que no els encaixin.
Garcia també va reclamar una estratègia a curt i mitjà termini per gestionar els diners que hi ha a l’Ajuntament i el retorn dels que es deuen. “Cal posar en context i en números grossos tot el que haurem d’afrontar”, va dir. I va donar per fer que el govern haurà de fer “equilibris” en el pressupost del 2024 per seguir avançant, tant pel que fa al retorn del deute com pel que fa a les inversions a la ciutat. Això sí, el portaveu socialista va apuntar que hi ha carpetes que caldrà negociar en els pròxims mesos, com la de les ordenances, que poden servir per augmentar els ingressos i ajudar a fer aquests equilibris pressupostaris.
Els independents també s’hi neguen rotundament
La portaveu de Berga Grup Independent, Judit Vinyes, va recriminar al govern que mantingui la porta oberta a un nou refinançament: “A ningú se li acut anar a comprar diners ara”. A més, Vinyes va retreure al govern que demani crèdit “per un projecte inexistent”. En aquesta línia, la portaveu dels independents va queixar-se de manca de planificació i va mostrar-se estupefacta davant un govern que, a parer seu, “demana un crèdit per si de cas”.
Vinyes també va criticar que l’Ajuntament s’estigui acostumant a presentar els pressupostos quan l’any ja ha començat: “És una cosa no vista. Com podem entendre que gestionem el pressupost d’un any sense haver-lo aprovat?”.
La retirada del punt
El regidor d’Hisenda, Moisès Masanas, va lamentar que no se l’hagi entès i va matisar que, tot i que saben que no és un bon context per demanar un crèdit, el ministeri posa facilitats als ajuntaments perquè ho facin: “Es farien càrrec d’una part important de l’interès perquè els ajuntaments puguin tirar endavant els projectes”.
Malgrat tot, Masanas i l’alcalde, Ivan Sànchez (CUP), van acordar retirar el punt de l’ordre del dia a l’espera de trobar una entesa amb l’oposició en les pròximes setmanes.