El pantà de la Baells paga un mal setembre: la manca de pluges el fa caure de nou per sota del 30%

La majoria d'estacions meteorològiques del Berguedà reflecteixen dades aclaparadores: hi ha plogut la meitat del que solia fer-ho de mitjana en aquesta època de l'any.

Aquest setembre ha estat un dels més secs dels últims anys i les dades parlen per si soles. La prova irrefutable d’aquesta sequera és el pantà de la Baells, que va començar l’estiu amb una petita revifada pel que fa a la capacitat, però que ara torna a estar per sota del 30%.

Ara, doncs, el pantà presenta una imatge desoladora, amb molt poca aigua en comparació amb el nivell habitual en aquesta època. L’aigua recollida a l’embassament aquest setembre ha disminuït un 19%: de fet, la mitjana del període climàtic 1991-2020 ens diu que el pantà de la Baells solia tenir unes pluges que deixaven uns 78 litres d’aigua per metre quadrat, mentre que aquest últim mes, només n’han caigut 63.3.

La resta de la comarca també queda tocada

Malauradament, la Baells no ha estat l’únic indret on la mitjana de precipitacions ha baixat. Al Berguedà, diversos municipis han notat la forta sequera i algunes xifres són aclaparadores. A Castellar de n’Hug, per exemple, les pluges del setembre no han superat els 62.4 litres per metre quadrat quan la mitjana dels últims trenta anys era de 78

Casserres i Guardiola de Berguedà també estan en hores baixes, ja que els litres de pluja a la zona han disminuït un 53%. Ara bé, encara hi ha pobles on les precipitacions han estat més escasses. Puig-Reig i la Quar, per exemple, han vist com la quantitat de litres per metre quadrat baixava formidablement i és que aquest setembre hi ha plogut un 60% i un 63% menys, respectivament.

On no s’ha vist pràcticament ni una gota d’aigua ha estat a Gisclareny. El municipi de l’Alt Berguedà tenia una mitjana de 96.6 litres de pluja per metre quadrat i el passat mes només n’hi han caigut 24.2, suposant una davallada del 75%.

Mirant les dades, sembla que Berga se salvi de la sequera, ja que la quantitat d’aigua només s’ha reduït un 6%. Unes xifres, però, que són enganyoses i és que més de la meitat dels litres d’aquest últim mes van caure en una hora escassa el dia 14.