Els Consells d’Alcaldies tornaran a ser a porta oberta, després d’anys esquivant la premsa

Ja eren oberts els primers anys, però ara, des de feia temps, els mitjans de comunicació no podien accedir-hi perquè a alguns dirigents els incomodava.

Consell d'alcaldes a la Pobla de Lillet, l'any 2019. CCBERGUEDÀ

Les reunions periòdiques dels alcaldes i alcaldesses del Berguedà tornaran a ser a porta oberta i, per tant, els mitjans de comunicació podran accedir-hi i recollir la informació que s’hi tracti. És una decisió del nou equip de govern del Consell Comarcal, format per ERC, Junts, CUP i Més per Gironella.

Els consells d’alcaldies ja eren oberts abans, quan es van començar a fer, durant l’època en què David Font era el president comarcal, però els últims anys s’hi havia barrat el pas a la premsa al·legant que, a alguns dirigents municipals, els incomodava parlar de segons quins temes amb la presència de periodistes a la sala.

Alguns mitjans han reclamat amb insistència durant tot aquest temps que se’ls permetés tornar a accedir a les reunions. Però la posició de l’anterior govern no va canviar amb la idea de fomentar un debat més ric a les sessions. Durant aquests anys de sessions a porta tancada, els mitjans eren convocats al lloc de les reunions per ser atesos pel president del Consell, un cop s’acabava la trobada. El president recollia els principals temes de debat, però els periodistes es perdien el debat i això impossibilitava que poguessin recollir les intervencions dels alcaldes i alcaldesses.

Al web del Consell Comarcal, hi ha penjades les actes dels Consells d’Alcaldies a partir del 2017, amb totes les intervencions transcrites. Hi falten, però, les que es van fer entre la tardor del 2015 (quan es va constituir) i el 2017, tot i que aleshores els mitjans sí que hi podien accedir. Tampoc hi ha les del 2019 (l’enllaç porta al document del 2017) ni les darreres que s’han fet: l’última acta penjada és del maig del 2022.

El dia que es va fer marxar els mitjans d’una reunió d’alcaldes

Va precisament a finals del 2019 (un dels anys dels quals no hi ha actes publicades al web del Consell) quan es va viure un dels moments més tensos d’un consell d’alcaldies. Va ser en una trobada a Castellar de n’Hug. Hi havia els periodistes a la sala; els polítics s’havien de pronunciar a favor o en contra de la incineradora i es va fer sortir de la sala els mitjans per tal de procedir a una votació “on tothom se sentís còmode i ningú assenyalat”, va justificar l’aleshores president comarcal, Josep Lara.

Dins la sala, ja sense premsa, tampoc es va poder desencallar la votació i en menys de cinc minuts es va donar per acabada la reunió. La votació sobre la incineradora va ser al cap d’un mes, a Capolat, i els 24 dirigents que hi van assistir van votar en contra del projecte que es volia fer a l’antiga central tèrmica. N’hi faltaven 7, entre els quals l’aleshores alcalde de Cercs, Jesús Calderer.

Tema de debat en campanya electoral

La reobertura dels consells d’alcaldies va sortir al debat comarcal que l’Associació d’Empresaris (ACEB) va organitzar durant la campanya del 28-M. El moderador va demanar directament als representants de cada partit que exposessin el seu punt de vista sobre el fet que fossin a porta tancada i pràcticament cap s’hi va pronunciar amb concreció. Només David Font va defensar que en el seu mandat eren oberts: “Els periodistes hi eren. A vegades havien de seure al terra perquè no hi havia lloc, però hi podien entrar”.

Del que sí que van parlar els participants del debat és de la funció del Consell d’Alcaldies. L’alcaldessa de Capolat, Mireia Besora, d’ERC, va defensar que és una eina útil, però “no té poder decisori”, de manera que “es pot parlar de tot, però no es pot decidir res”. L’aleshores president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara (Junts), va assegurar que “els consells d’alcaldes són molt interessants” i que “les grans decisions de la comarca passen totes per allà”, malgrat matisar que qui ha d’aprovar-les definitivament és el ple del Consell Comarcal.

El tema fins i tot va fer alinear dos punts de vista que fins aleshores havien divergit en pràcticament totes les carpetes: l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat (CUP), i l’alcalde de Gironella, David Font (Més per Gironella), van coincidir que calia buscar la manera de canviar el reglament del consell d’alcaldies per empoderar-lo. Mesos més tard, l’entesa entre CUP i Més per Gironella va anar a més, i tots dos partits van formar part del pacte a quatre que fa possible el govern actual.

El pròxim Consell d’Alcaldies -ja obert a la premsa- serà la setmana que ve: dimecres, 4 d’octubre, al Pavelló de Suècia de Berga.

X