Tres anys de censura a les xarxes: Ginkgo es queixa perquè els eliminen fotos de pits després de mastectomies

En els últims tres anys els han censurat tres fotografies penjades en motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama perquè s'hi veien pits amb cicatrius. Ara, una trentena de dones participen en una campanya per denunciar-ho.

Els últims tres octubres les xarxes socials han censurat fotografies que Ginkgo, l’associació de persones afectades pel càncer al Berguedà, ha penjat pel Dia Mundial del Càncer de Mama.

El 2020 Instagram va eliminar fotos d’afectades que s’havien ofert a mostrar les cicatrius. L’any següent les xarxes van eliminar una altra publicació de Ginkgo: en aquest cas, era del mural que l’artista Captain Hadoock va pintar en una paret del festival Street Art de Ciutadella, a Menorca. Hi apareixia una dona, nua de cintura en amunt, després de perdre un pit per culpa del càncer de mama. I l’any passat Facebook també va censurar una imatge de Ginkgo en què una membre de l’entitat apareixia tapant-se el mugró d’un pit amb el llaç rosa que simbolitza la lluita contra el càncer de mama.

Per tot plegat, aquest any, a les portes d’un altre 19 d’octubre, Ginkgo llança una campanya per fer palès el seu malestar per aquesta censura sistemàtica de les imatges que pengen per commemorar el Dia Mundial del Càncer de Mama. “Estem molt enfadades”, assegura la presidenta de l’entitat, Aurora Fernández.

Membres de l’associació recorden que “aquesta és la realitat del càncer de mama i no pas els llaços roses”. De fet, Fernández recalca que “l’únic rosa que té el càncer és el llaç, la resta és cru i dur”. I afegeix que les de Ginkgo “no són fotos a fi d’exhibir-se, ni de bon tros, sinó que pretenen fer pedagogia i conscienciar al món de com queda un pit operat de càncer”.

A Ginkgo també frustra molt que la imatge del mural de Menorca es va censurar del compte de l’entitat però, en canvi, altres col·lectius també l’han fet servir i a ells no els han dit res. L’associació ha reclamat per les vies oficials que se’ls aixequi la censura, però no se n’ha sortit. És més, els gestors de les xarxes els adverteixen que els poden acabar tancant el compte per reincidents.

“Com delinqüents”

Més d’una trentena de dones han participat en la campanya. Totes s’han fet una fotografia que simula les que fa la policia quan deté una persona: “Com s’hi haguéssim fet alguna cosa malament, com s’hi fóssim delinqüents”, recalca la presidenta.

Les participants -nues de cintura cap amunt- tenen una paret darrere que els mesura l’alçada i aguanten una pissarra que, en lloc de posar el seu nom -com passa amb els detinguts-, mostra l’eslògan de la campanya: “No és contingut sexual, és càncer”.

La fotògrafa de la campanya ha estat la berguedana Alba Martínez, que ha destacat que són “fotos amb mirades contundents, en blanc i negre, i que busquen que la societat faci aquest pensament: això és un delicte, està mal fet?”. Martínez també ha posat èmfasi en el fet que les participants de la campanya són “dones que han aconseguit autoacceptar-se i que s’han exposat davant les xarxes” i ha defensat que “la prevenció també passa per ensenyar els pits, per saber com ens els hem de tocar i per saber què és el càncer de mama”.

Octubre reivindicatiu

Ginkgo té previst penjar una foto diària d’una de les dones participants durant tot el mes d’octubre. A més, té exposades les fotos a l’aparador del local, al mig del carrer Major, i també les exposarà a la sortida de la Cursa de la Dona, que se celebrarà a la Font del Ros, diumenge 15 d’octubre. També s’exhibiran a la plaça de Sant Pere el dia 19, el Dia Mundial del Càncer de Mama.

A més, les membres de Ginkgo han fet samarretes que porten l’eslògan de la campanya i que lluïran durant la Cursa de la Dona. Aquestes samarretes també s’han ofert a col·lectius de la comarca i equips esportius femenins per si es volen sumar a la iniciativa.

De fet, la idea de l’entitat és “fer-nos molt visibles durant tot l’octubre i que, quan arribi el dia 19, hi hagi moltes dones que s’animin a simular una foto com les que ens hem fet i a penjar-la al seu compte de les xarxes socials”.

X