El dia d’octubre més calorós de la història al Berguedà

I no només a la comarca: 49 de les 115 estacions meteorològiques de Catalunya han batut el rècord de temperatura màxima registrat a l'octubre.

Santuari de Queralt
L'estació meteorològica automàtica del santuari de Queralt va ser una de les que va superar el rècord del 12 d'octubre del 2011. ARXIU

L’octubre ha començat amb rècord de temperatura màxima al Berguedà i, de fet, a bona part de Catalunya. Diumenge, dia 1, es van arribar a superar els 30 graus a Berga, a tot el Baix Berguedà i a la vall del Llobregat. Ho apuntava en una piulada el meteoròleg berguedà Aleix Serra, que sentenciava també que es tracta d’una “calor inèdita a l’octubre”.

El rècord de temperatura màxima era, fins ara, el 12 d’octubre del 2011, fa gairebé 12 anys. Aquell dia a Berga es van fregar els 29 graus i a punts de l’Alt i el Baix Berguedà, els 30. Ahir, però, tot això va passar a la història.

Rècord a tres estacions del Berguedà

Aquest diumenge, doncs, una part important d’aquests registres es van batre. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha apuntat que 49 de les 115 estacions meteorològiques automàtiques del país han polvoritzat els rècords.

D’aquestes, tres són al Berguedà. Són la de la Quar, la del santuari de Queralt i la de Gisclareny, i en totes tres la màxima històrica era, fins ahir, del 12 d’octubre del 2011. A la Quar, l’antic rècord era de 29,8 graus i ahir es va arribar als 30,4. A Queralt, els 28,7 graus d’aquest diumenge superen els 27 justos de fa 12 anys. I a Gisclareny el nou rècord supera per un grau el vell: dels 25,2 del 2011 als 26,2 d’aquest 1 d’octubre.

X