La sequera deixa sense casa una trentena de cavalls que han de marxar del Berguedà a l’hivern

La Fundació Miranda busca un espai on poder portar els animals durant els mesos freds. On són ara, al Pla de l'Orri, és "insostenible" que s'hi quedin perquè ningú els podria fer arribar menjar.

Una trentena de cavalls que la Fundació Miranda atén al Pla de l’Orri, al Berguedà, a 1.750 metres d’altitud, necessiten un espai on poder passar l’hivern. Habitualment, amb l’arribada del fred es traslladen en transhumància cap a altres zones, però enguany no han pogut començar a planificar-la perquè encara no disposen d’un lloc idoni pels animals. La situació actual de sequera ha obligat l’entitat a prescindir de diverses finques, on s’han assecat fonts o s’han quedat sense aigua.

La seva presidenta, Rosa Galindo, assegura que han de fer front a una “situació límit” en la qual mai abans s’hi havien trobat i que estan fent gestions amb diverses administracions i propietaris de terres per trobar un espai físic on poder “aterrar” els cavalls.

Galindo veu “insostenible” mantenir els cavalls al Pla de l’Orri durant els mesos d’hivern. Així, afirma que no trobarien personal que els fes arribar bales d’herba per menjar, tenint en compte que les finques estan situades a unes 1.750 metres d’altitud i presenten unes condicions d’accés bastant complicades.

“Desigualtat d’oportunitats”

Davant d’aquesta situació, la presidenta de la Fundació Miranda diu que estan tocant “totes les portes” i agraeix l’ajuda d’entitats com ara la Xarxa de Conservació de la Natura, de la qual en són membres, a l’hora de difondre les dificultats que estan passant. També destaca el suport rebut pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de cara a buscar solucions. De fet, un dels problemes que pateixen té a veure amb l’accés a la terra on, segons Galindo, hi ha una “desigualtat d’oportunitats” respecte al sector de la ramaderia extensiva.

No poden atendre més cavalls

Ara per ara, la Fundació Miranda atén una vuitantena de cavalls, els quals es troben disseminats en diferents punts del territori. Alguns d’ells estan pasturant a Arsèguel (Alt Urgell), on precisament han aconseguit una nova finca. La situació ideal seria trobar un espai on poder tenir el gruix d’animals i que permeti acollir-ne més, ja que es troben que cada setmana han de rebutjar entre tres i quatre peticions de persones que els diuen que no poden mantenir els seus cavalls.

L’objectiu de l’entitat, que treballa amb equins maltractats o abandonats, és “reconnectar els cavalls amb el medi natural”, tot retornant-los al lloc que els hi correspon, tal com explica Galindo. A més, la presidenta de la Fundació Miranda destaca la tasca d’aquests animals en la gestió de la biodiversitat i la prevenció d’incendis, a més de la seva funció ecològica que cal mantenir.