Joan Noguera, president del CE Berga: “El suport que rebem ara mateix de l’Ajuntament de Berga és insuficient”

Joan Noguera és el president del Club Esportiu Berga des de fa tres anys. Lidera una junta jove que va assumir el timó de l’entitat amb la idea de fer-la créixer en tots els aspectes. I se n’estan sortint d’allò més bé. El CE Berga té aquesta temporada 25 equips: dos amateurs consolidats, fins a sis blocs femenins i més d’una quinzena d’equips de futbol base masculins. A més, el club ha aconseguit formar un equip de veteranes i també un grup nombrós d’escoleta, és a dir, d’infants menors de 5 anys que ja volen començar a jugar a futbol.

25 equips… Hi ha marge per créixer encara més?
Sempre n’hi ha. Potser en equips masculins estem bastant al límit, però on sí que tenim clar que encara tenim camp per córrer és en futbol femení. Quan vam arribar a la junta no n’hi havia cap, i ara en tenim sis. Si en tres anys hem passat de zero a sis, per què no seguir creixent encara més?

De marge sembla que sí que n’hi ha. Potser el que falta és espai.
Aquest és el problema. La situació és molt delicada: la canalla entrena amb mig camp de futbol-7, i n’hi ha que ni això. Qualsevol tarda que vinguis al municipal pots trobar-t’hi cinc equips entrenant al camp. És inviable. Si vols garantir que cada grup pugui tenir una qualitat d’entrenaments òptima, necessites més espais. Hi ha franges molt ocupades, hem d’entrenar molt tard.

Això té solució i fa anys que la reivindiqueu.
Sí, i no ens cansarem de fer-ho. Han d’adequar d’una vegada el camp annex. Necessitem que l’Ajuntament actuï i que ho faci de pressa. Aquest tercer camp que tant hem demanat, tant nosaltres com la junta anterior, és a molts llocs que tenen la meitat de jugadors que nosaltres (o fins i tot menys).

Per què creus que està tardant tant a arribar?
Ells [l’Ajuntament] sempre parlen del finançament. Ara tenim la promesa que aquest projecte entrarà al PUOSC de la Generalitat d’esports. Per nosaltres sempre ha estat una prioritat, fins i tot per sobre de la renovació de la gespa del camp de futbol-11. És essencial que el futbol base pugui entrenar en unes bones condicions. El que passa és que, per tema de pressupost i de projecte, al govern ara li va millor començar pel camp gran. Però ja saben que no poden deixar en un calaix l’annex i que, si es pot, s’han de fer els dos alhora.

L’Ajuntament ha d’adequar d’una vegada el camp annex, necessitem que actuï i que ho faci de pressa

La nova gespa, però, no arribarà fins a l’estiu, al final.
No… Si no passa res més, es canviarà el juliol. Fa 17 anys que es va col·locar i està en un estat pèssim. L’herba ja no puja per sobre el cautxú, l’aigua no drena i quan cauen quatre gotes no podem entrenar… Però és que és normal que passi: els experts diuen que un camp com el nostre té una vida útil de 7 o 8 anys… Com a màxim, 10. En portem 17. Està més que sobrepassada.

Joan Noguera, president del CE Berga
Joan Noguera, president del CE Berga. | Rosa – La Fotogràfica

És complicat aguantar la massa social quan hi ha aquests endarreriments?
Hi ha tensions, està clar. A nivell nostre, de coordinació; i també a nivell de massa social. És evident que la gent no està contenta. Tothom veu que això s’ha de desencallar d’una vegada. Des de la junta fem molta pressió i, si cal, en farem encara més.

Com?
No ho sé, farem el que sigui per visibilitzar-ho, si és necessari. Hi ha famílies que fins i tot parlen d’anar a entrenar un dia a la plaça de Sant Pere o presentar-nos a un ple. De moment, això només es diu en xerrades informals, però ves que algun dia no ens ho haguem de plantejar.

Desgasta la presidència?
Home, i tant. Portar un club d’aquesta magnitud és molt sacrificat. Si vols estar al dia i connectat a tot, desgasta molt. Són molts inputs els que reps cada dia. Tinc una feina en què treballo moltes hores i costa arribar a tot.

Portar un club d’aquesta magnitud és molt sacrificat. Si vols estar al dia i connectat a tot, desgasta molt.

Et queda un any de mandat. Has decidit si continuaràs?
No, no ho he decidit. El que tinc clar és que m’agradaria que, quan acabem el mandat, hi hagi candidatures decidides a tirar això endavant. Moltes vegades el que falta és això: relleu i compromís. Nosaltres tenim la consciència molt tranquil·la d’estar fent les coses bé, d’actuar sempre mirant pel bé del club i tocant de peus a terra.

De fet, aquesta preocupació pel relleu ja la tenia la junta anterior. Què et va fer decidir a tu, per presentar-te?
Assumeixo la presidència en un moment en què la junta directiva exposa que hi havia d’haver un canvi. Costa trobar el relleu, però m’envolto de gent com el Lluís Camprubí, que hi creuen i que ho fan possible. Vam decidir tirar-ho endavant perquè el Berga seguís creixent. Va ser fàcil perquè tothom volia sumar.

Joan Noguera, president del CE Berga
Joan Noguera, president del CE Berga. | Rosa – La Fotogràfica

I ara, havent passat ja tres anys, com t’imagines el Berga del futur?
Fa temps que intentem formar persones, abans que jugadors. Volem que la gent s’emmiralli amb els primers equips i que tingui ganes de créixer i arribar-hi. Espero que passin els anys i això es mantingui. I si és possible créixer, doncs millor. Ara tenim 350 jugadors i està molt bé. Si podem arribar als 450, doncs perfecte. Però el número no té importància, l’important és que es facin bé les coses.

I de les institucions, què n’esperes?
Més suport, òbviament. L’actual és insuficient. Fa uns dies sortien les subvencions de l’ajuntament i hi ha 7.000 euros per a totes les entitats. Altres clubs de la zona, només amb el futbol, ja reben més diners que la dotació total de l’Ajuntament de Berga per a les entitats. Tampoc pot ser que totes les entitats rebin el mateix i que no vagi en funció dels jugadors i jugadores.

I, en socis, també es pot créixer?
I tant. Aquí sí que hi ha marge de millora. Ara en tenim poc més de 100. Fa anys que intentem incentivar-ho i ho hem de seguir fent. Com a mínim, hauríem d’arribar als 500. El club està sa en tot, però perquè ho sigui encara més, la massa social ha d’augmentar. I ho farà.