Els 33 cavalls del Pla l’Orri troben casa al Berguedà: passaran l’hivern a Viver

Es farà una transhumància els dies 24, 25 i 26 de novembre on els cavalls passaran per diversos pobles de la comarca

La Fundació Miranda ha trobat un espai alternatiu per als 33 cavalls que en aquest moment estan al Pla de l’Orri, a l’alt Berguedà. Aquesta fundació acull a cavalls abandonats o maltractats i els ubica en espais naturals on viuen en llibertat. De la vuitantena de cavalls que acullen, però, els 33 que pasturen al Pla de l’Orri n’han de marxar, ja que estan a 1.750 metres d’altitud, i a l’hivern hi fa massa fred, i per tant es necessita un altre lloc que els aculli.

Finalment, els cavalls seran traslladats a una finca de Viver i Serrateix on s’estaran fins a l’estiu. Una finca on encara s’està construint el tancat perimetral d’acollida dels cavalls, ja que segons ha explicat Rosa Galindo, presidenta de la fundació, a l’Aquí Berguedà, “la construcció està sent molt lenta perquè la Fundació Miranda no disposa de recursos econòmics suficients per pagar a una empresa que ho faci”.

La importància del voluntariat en el trasllat

De fet, la fundació tira endavant gràcies a l’empenta i sacrifici dels seus voluntaris. Galindo, assegura que “en aquest moment, disposen d’unes 12 persones implicades que estan ajudant amb tot el que poden en el trasllat dels cavalls”. Un trasllat que es farà els dies 24, 25 i 26 de novembre i passarà per Borredà, la Quar, Olvan, Gironella, Puig-reig fins a arribar a la finca de Viver i Serrateix.

Rosa Galindo, es mostra molt agraïda amb tothom que està fent possible la transhumància, en especial a l’alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, i a un ramader de Viure, que els cediran un espai perquè hi dormin els cavalls.

Des de la Fundació Miranda, s’ha demanat ajuda al Consell Comarcal i al Departament d’Acció Climàtica per tal de poder construir el tancat perimetral i poder trobar un espai de pastura d’estiu per aquests cavalls, que com diu Galindo, “formen part d’un projecte pioner al país”.

X