Fira de la Xocolata i la Ratafia: les 5 coses que no et pots perdre

Enguany s'estrena la Ruta dels Molins, una de les propostes més votades als pressupostos participatius de 2023 impulsats per l'Ajuntament de Berga

La Fira de la Xocolata i la Ratafia comença a ser un clàssic de la tardor a Berga i aquest dissabte se celebrarà la setena edició de la festa. Com sempre, el cap de setmana estarà ple d’activitats, aquest any, però, hi ha novetats a la programació que pretenen donar un bri d’aire fresc a la fira i fer-la més gran.

En aquest article et destaquem les 5 coses que no et pots perdre.

1. Fira especialitzada

La ja tradicional fira, comptarà amb parades de ratafia, cremes i licors i productes relacionats amb la xocolata, com ara bombons, piruletes o neules. Les parades estaran ubicades al carrer del Roser de les 10 a les 20 h i paral·lelament, hi haurà tastos de xocolata i ratafia, tallers, espectacles i actuacions musicals.

2. Festa de la ratafia artesana

La fira conclourà amb la celebració de la 14a Festa de la Ratafia de Berga, impulsada pel Casal Panxo. La festa inclourà tastos de diverses ratafies i com sempre, se celebrarà el concurs de ratafies artesanes. El certamen constarà de dues fases, la primera es farà al matí a la plaça dels Països Catalans i la fase final es farà a la tarda al Cinema Catalunya.

3. Sopar ratafiaire

Per completar la jornada, un cop s’hagin acabat els tastos de ratafia s’hagi donat el veredicte del concurs, hi haurà un sopar popular al Cine Catalunya a càrrec de la Cuina del Barbut, que oferirà un menú format per un risotto de bolets, costella de porc rostida al forn amb ratafia i pastís de formatge.

4. Concert

Un cop fet el sopar, la banda Pasqual i els desnatats oferiran un concert obert a tothom al Casal Panxo. De fet, ja és una tradició que el grup musical de Montblanc toqui a Berga cada any per la Festa de la Ratafia.

5. Ruta dels Molins

La Ruta dels Molins és la novetat més cridanera d’enguany. La creació d’aquesta ruta és fruit dels pressupostos participatius de 2023 impulsats per l’Ajuntament de Berga, ja que va ser una de les propostes guanyadores en l’àmbit cultural.

El recorregut mostra diversos edificis on hi havia molins que s’utilitzaven per moldre cacau o farina, i que funcionaven gràcies a la canalització de l’aigua de la riera de Metge. La majoria d’aquests edificis es troben al barri vell de Berga.

L’encarregat de fer la visita guiada serà Hèctor Aranda, que liderarà la ruta que es durà a terme el diumenge 26 de novembre a les 11 h del matí. El punt de sortida del recorregut serà a la Font del Guiu.