Així serà el tanatori al Menfis: dos pisos, 4 milions d’euros, amb crematori i un jardí públic

El document de modificació del POUM, aprovat a l'Ajuntament, permet conèixer els primers detalls del gran projecte de Funerària Ferran per a l'antiga discoteca

Projecte de modificació del POUM de Berga per fer un tanatori i un crematori a l'antiga discoteca Menfis

Falten mesos de papers i anys d’obres, però el projecte per convertir l’antiga discoteca Menfis en el nou tanatori de Berga ja comença a agafar forma. L’Ajuntament acaba d’aprovar la reforma del pla urbanístic municipal (POUM), que fins ara obligava a mantenir les piràmides i impedia els usos funeraris a la zona.

El document que va votar el ple, de 211 pàgines, ha d’anar ara a Urbanisme i tornar a l’Ajuntament, perquè en faci l’aprovació definitiva. Però ja permet conèixer els primers detalls de com serà el tanatori que impulsa Funerària Ferran.

Edifici de dues plantes de 2.669 m2

L’edifici principal tindrà una planta baixa i un primer pis, que en total, faran 2.669 m2. Hi podrà haver un edifici auxiliar amb una alçada màxima de quatre metres i 667 m2 de superfície. La construcció serà força més gran que la discoteca que, en total, fa 1.898 m2, però es veurà menys, perquè “l’edifici que es proposa respon a criteris d’integració paisatgística“.

Projecte de modificació del POUM de Berga per fer un tanatori i un crematori a l'antiga discoteca Menfis

El tanatori tindrà un espai per fer-hi cerimònies laiques i de religions no catòliques, perquè “l’Ajuntament de Berga ha constat la necessitat de disposar de sales multiconfessionals com a servei a la ciutat”, d’acord amb “l’evolució del teixit social”.

Crematori i columbaris

A més de les sales de vetlla, hi haurà un crematori i, per tant, ja no caldrà anar a Terrassa ni a Manresa per fer les incineracions. A més, Funerària Ferran contempla que hi hagi també un columbari, és a dir, un espai per guardar les urnes.

A Catalunya, les incineracions ja representen el 52% dels serveis, segons dades de la patronal ASFUNCAT. En canvi, al Berguedà són només un 29%, i això és probablement perquè aquí no hi ha crematoris. De fet, Funerària Ferran pretén augmentar el volum de negoci assumint al nou crematori de Berga incineracions de difunts de comarques veïnes que no en tenen, com l’Alt Urgell o la Cerdanya.

4 milions d’euros d’inversió

L’enderroc de l’edifici actual del Menfis costarà 240.000 euros, i el projecte estima que la construcció del nou tanatori i crematori pot arribar als 4 milions d’euros. L’Ajuntament contempla que el negoci serà viable, perquè es reduiran els costos de servei i de transport en les incineracions, i perquè Funerària Ferran podrà oferir al nou emplaçament el lloguer de la sala d’actes i cerimònies laiques i dels columbaris.

Un jardí d’accés públic i obres al camí de la Font del Ros

A l’entorn de l’edifici, tocant al camí que va cap a la Font del Ros, l’empresa es compromet a fer-hi un jardí d’accés públic de 325 m2. L’Ajuntament contempla que la majoria dels usuaris del tanatori s’hi desplaçaran en cotxe, i per això seran útils les places d’aparcament actuals. Però també hi vol “potenciar la mobilitat a peu i en bicicleta”, i per això, preveu “la urbanització i la senyalització” del camí, fins al carrer Rafel Casanova.

Les opcions descartades

Abans de plantejar-se el trasllat al Menfis, Funerària Ferran va estudiar ampliar les instal·lacions actuals de la carretera de Ribes, però allà hi havia problemes per augmentar les places d’aparcament, per fer-hi una sala per a cerimònies laiques i per instal·lar-hi el crematori. Al document de modificació del POUM, l’Ajuntament també descarta fer el tanatori al costat del cementiri, perquè seria massa a prop de zones habitades, i perquè limitaria les possibilitats de creixement del mateix cementiri. Per això, conclou que la millor opció és el Menfis.

“Solució per a una zona degradada”

Al ple municipal, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, va dir que el projecte de Funerària Ferran és “interessant“, perquè dona un bon ús a una “zona que actualment està degradada i abandonada i atreu deixalles” i perquè “donarà més comoditat a la gent de Berga i de la comarca en el moment difícil d’afrontar una defunció”. La discoteca Menfis va obrir el 1975, es va reformar el 1999, quan va reobrir fugaçment, i actualment es troba en estat de ruïna.