El govern de Bagà busca diners per reformar l’antiga residència i portar-hi la biblioteca, l’arxiu i la llar d’infants

Fa unes setmanes, l'Ajuntament va executar la compra de l'immoble i estudia les obres que hi ha de fer i, sobretot, com pagar-les. I aquest dimecres ha aprofitat una visita institucional per picar la porta del govern espanyol.

L’Edifici Salarich Calderer del carrer Raval de Bagà —conegut popularment com l’asil— pot reviure. Fins fa poques setmanes, l’espai (que dècades enrere havia estat la residència municipal) era propietat de la Fundació Salarich Calderer, que no l’utilitzava ni podia fer-se càrrec del seu manteniment. “El seu estat és gairebé ruinós”, admet l’alcalde, Lluís Casas. És per això que l’Ajuntament hi ha vist una oportunitat: l’ha comprat amb la idea de reformar-lo i acabar-hi portant serveis. La idea del govern —que mana amb minoria i haurà de convèncer part de l’oposició per fer-ho— és portar-hi la biblioteca, l’arxiu i la llar d’infants.

Una inversió milionària

La compra de l’edifici es va formalitzar el desembre i ara el govern està fent els estudis previs per quantificar tot el que cal fer a l’edifici per reformar-lo i portar-hi serveis. L’alcalde diu que és aviat per posar xifres, però calcula que la inversió necessària pot acostar-se al milió d’euros. Per això —diu— és imprescindible que el projecte rebi el suport d’altres administracions.

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ja ha establert “contactes” amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. I aquest dimecres l’alcalde ha picat una altra porta: la del govern espanyol. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha visitat l’Ajuntament de Bagà aquest matí per conèixer els principals projectes del govern municipal, i ha dit als mitjans de comunicació que “en alguns projectes sí que podrem ajudar”.

Això sí, Prieto de moment ha mantingut la prudència: “De moment ho estan estudiant i nosaltres començarem a treballar discretament, però són idees interessants“. Sobre l’Edifici Salarich, el delegat del govern espanyol ha destacat que ho veu amb bons ulls i que “pot atraure un conjunt d’equipaments i iniciatives que tenen un impacte directe en la vida dels veïns”.

Per la seva banda, l’alcalde, Lluís Casas, és optimista, tot i que assenyala que “cal estudiar-ho bé” i, sobretot, cal convèncer més administracions: “La Generalitat i la Diputació hi han de tenir un paper fonamental, i en això estem treballant”.

Carlos Prieto, el delegat del govern espanyol a Catalunya, signant el Llibre d’Honor a l’Ajuntament de Bagà, durant la seva visita aquest dimecres. MARC CANTURRI

La compra, un acord unànime

La compra de l’edifici es va aprovar per unanimitat al ple de l’octubre passat. En aquella sessió, l’alcalde va plantejar a l’oposició que l’adquisició responia a dues situacions: “Necessitem adquirir un bé per poder desenvolupar una sèrie de serveis. I també tenim una fundació que té una propietat en estat quasi ruïnós i amb molts problemes econòmics”.

Casas també va aclarir que la compra de l’edifici no es pagava amb recursos propis, sinó a través d’una subvenció de la Diputació: “No estem apujant impostos per comprar l’asil. Tenim el fons de resiliència de la Diputació, que s’ha de gastar en inversions abans d’acabar l’any i qualsevol projecte d’inversió no seria a temps de realitzar-se a aquestes altures”.

ERC i Bagà Endavant, els dos grups de l’oposició, ho van veure amb bons ulls. Des dels republicans, el portaveu, Joan Oña, va recordar que el mandat passat ja ho va intentar com a alcalde i va destacar que, si el projecte culmina amb nous serveis a l’Edifici Salarich, pot “donar vida a un sector del Raval que està pràcticament mort”. Des de Bagà Endavant, Pep Llamas va mostrar-se “orgullós de formar part del consistori que farà possible que un edifici com aquest passi a ser patrimoni de l’Ajuntament”. I va encoratjar el ple a treballar per veure “a què es destina i d’on es treuen els recursos”.

Un edifici colossal i una idea de mandat

L’alcalde, Lluís Casas, confia que el projecte es pugui fer realitat aquest mateix mandat. De fet, poques setmanes després d’entomar la vara i en una entrevista a l’Aquí Berguedà, Casas ja fixava que la reubicació de la biblioteca, l’arxiu i la llar d’infants al carrer Raval era una prioritat de mandat.

I és que la situació de tots tres equipaments és delicada. La biblioteca està tancada des de fa temps. Fins a l’esclat de la pandèmia, era a l’institut. Però després del Covid, el centre va haver d’ampliar dependències i va ocupar l’espai de la biblioteca. Tot plegat fa que, ara mateix, els llibres siguin en un magatzem de l’Ajuntament a l’espera que es trobi una ubicació on poder reobrir la biblioteca. Mentrestant, el servei es cobreix amb un bibliobús que visita el municipi cada dimecres.

Pel que fa a l’arxiu, actualment és a la planta baixa de l’Ajuntament, però necessita un espai més digne i ampli. I la llar d’infants fa dècades que espera una reubicació en un espai estable, però els intents per aconseguir-ho no han acabat fructificant mai.

L’Edifici Salarich, en canvi, és un monstre en desús al mig de la zona més comercial de Bagà. És una casa de diverses plantes, amb una imponent façana que dona al carrer Raval i un pati interior ampli que arriba fins al carrer posterior, el carrer de la Clota. L’estructura general de la façana té característiques renaixentistes, amb finestres i portes singulars i grans balcons al primer i al segon pis.