Així serà la metamorfosi del Pla de l’Italià de Cal Rosal: de terraplè a aparcament turístic i espai de cultura

Es destinaran 120.000 euros a la transformació de la zona en un aparcament ordenat amb arbres i mobiliari nou, però també amb una plaça central que podria acollir espectacles culturals.

Projectada i a concurs la rentada de cara del Pla de l’Italià, l’esplanada de terra de Cal Rosal que hi ha a tocar del riu Llobregat i molt a prop de l’antiga fàbrica tèxtil de la colònia. L’arranjament de la zona és un dels projectes que el Consell ha tret a concurs en les últimes setmanes, juntament amb l’alberg d’esportistes de Guardiola de Berguedà o l’adequació del tram de via del Carrilet entre Viladomiu Nou i Viladomiu Vell, a Gironella.

A Cal Rosal, s’hi destinaran gairebé 120.000 euros. Es crearà una àrea de recepció de visitants en un punt on conflueixen dos camins històrics: la via del carrilet (que antigament travessava l’esplanada de nord a sud) i el camí dels treballadors (que travessava d’est a oest, per connectar Cal Rosal amb la fàbrica).

La idea és crear un punt de recepció, amb una àrea d’aparcament que servirà per ordenar la zona i també per impulsar l’activitat econòmica local i millorar l’experiència dels visitants. Així, el Pla de l’Italià hauria de convertir-se en un centre de connexions que serveixi per rebre i distribuir els visitants del riu Llobregat i la comarca i que, alhora, faciliti l’ús de sistemes de transport públic per minimitzar l’ús dels vehicles privats. És a dir, un lloc on el turista pugui arribar, deixar el cotxe i desplaçar-se, sigui en transport públic o, directament, a peu, a la zona comercial de Cal Rosal o per la via verda que ressegueix el riu Llobregat.

Un punt de trobada de veïns, en determinades èpoques de l’any

El projecte d’actuació aprovat —redactat per l’arquitecte Guillem Bigas Comas— prepara el Pla de l’Italià com a zona d’aparcament de vehicles, però proposa “un únic espai multifuncional” que dibuixi “múltiples escenaris que puguin donar sortida a diferents necessitats”.

Per donar resposta a la funció d’aparcament, l’espai s’articularà amb un carril de circulació central i amb franges d’aparcament a banda i banda. Els aparcaments se separaran mitjançant arbrat, que, a més, aportarà ombra als vehicles. També s’hi col·locaran elements de mobiliari per seure.

A més, en episodis de menys afluència de cotxes, l’espai es contempla com “una plaça a l’ombra, un refugi climàtic en èpoques de calorades d’estiu i un espai assolellat a l’hivern”.

A banda, quan sigui necessari, el Pla de l’Italià podria convertir-se en un centre d’activitats del poble i un lloc on organitzar espectacles i cultura.

El projecte contempla que també s’hi puguin fer concerts de petit format. GUILLEM BIGAS