Un alberg d’esportistes a Guardiola de Berguedà: a concurs les obres per donar vida al que havia de ser la residència

El Consell Comarcal licita la cinquena actuació a l'edifici: 643.000 euros per obrir un alberg d'esportistes a la primera planta, que se sumen als més de 2M invertits a la infraestructura entre el 2006 i el 2013.

Es desencalla la reforma del que havia de ser l’edifici de la residència de Guardiola de Berguedà. Ara bé, en lloc de fer-hi una residència i un centre de dia, l’espai (una part) esdevindrà d’entrada un alberg encarat especialment a ciclistes i senderistes. El Consell Comarcal ha licitat l’obra aquesta setmana, finançada a través del Pla de Sostenibilitat Turística, i s’enfilarà per sobre dels 643.000 euros. Aquests diners serviran per adequar la primera planta d’un edifici colossal, al qual ja s’hi han invertit més de dos milions d’euros des del 2006, però que encara no s’ha fet servir per res.

Amb aquesta última inversió, la primera planta de l’edifici podrà posar-se en funcionament com a alberg. En concret, es posaran en solfa 8 habitacions amb bany a la banda esquerra de l’edifici, una sala d’instal·lacions, una recepció, una sala d’estar, una cuina i uns banys. A més, en aquesta primera planta, encara hi quedaran unes zones sense adequar on en el futur s’hi podrien encabir més habitacions. També hi haurà una terrassa i un pati interior.

El que no contempla aquesta actuació és actuar en la resta de plantes. La segona i la tercera planta estan pensades per fer-hi habitacions amb banys, però s’haurà de fer en una altra fase, quan hi hagi diners per executar-ho. I el projecte també contempla que la planta baixa pugui acabar funcionant com a centre de dia o llar d’avis, més enllà del que es faci a la resta de plantes, si es creu convenient.

Una actuació cuinada per l’anterior govern

A Guardiola, la vara va canviar de color fa cosa d’un any. Josep Lara (Junts), ara cap de l’oposició, va cedir-la a Ferran Sayes (agrupació d’electors de Guardiola). El nou alcalde ha explicat a l’Aquí Berguedà que no en coneixia els detalls fins que va entomar la vara. I ha recordat que, des de l’oposició, van apuntar que, a parer seu, s’havia d’haver explicat millor al poble perquè els veïns fossin conscients que allò que havia de ser una residència, acabaria sent un alberg.

Malgrat tot, Sayes no ho veu malament: “Potser es podria haver fet diferent, però també valorem positivament que es faci alguna cosa amb aquest edifici, que està en desús des de fa anys, s’hi han invertit molts diners i s’estava degradant”. L’actual alcalde confia, a més, que sigui “un punt d’inflexió a partir del qual es puguin adaptar més espais d’un edifici que és molt gran”.

En el seu moment, l’alcalde Lara —que també era president del Consell— va oferir l’espai a la conselleria d’Esports, liderada llavors per Abel Garcia (PSC), que feia temps que buscava un lloc a l’Alt Berguedà que allotgés esportistes. L’Ajuntament hi va veure una oportunitat per resoldre la degradació de l’edifici i donar-li una nova vida, tot i que Lara en tot moment va matisar que l’edifici era prou gran com per tenir més usos, a banda del d’alberg.

Més de dos milions d’euros invertits sense que s’hagi inaugurat

Fins a dia d’avui, s’han invertit 2.050.196,85 euros a l’edifici polivalent de Guardiola. La despesa es divideix en quatre actuacions entre el 2006 i el 2013 que han precedit més d’una dècada en què no s’ha donat cap ús a l’espai.

Las primera actuació va ser a cavall del 2006 i el 2007. L’empresa Gulinves S.L. es va encarregar d’alçar l’estructura de l’edifici en una actuació que va superar els 900.000 euros. Al cap d’uns mesos, ja al 2008, Gulinves S.L. també es va ocupar de fer les cobertes i les terrasses, els tancaments, la façana, la urbanització dels entorns i els revestiments de la planta baixa. Aquests darrers treballs van costar més de 600.000 euros.

Al 2010 es van reprendre les actuacions. Construccions, Àrids i Formigons S.A. va fer diversos tancaments interiors, els acabats de la planta baixa i la primera, el condicionament del jardí i diversos revestiments a les façanes principals, entre d’altres. Això va costar uns 330.000 euros més.

I al 2013 es va fer l’última fase fins ara. Ciosa-Grup Soler Constructora S.L. es va encarregar dels tancaments d’alumini, de les baranes de la coberta de la primera planta, de les portes d’accés al jardí, entre d’altres. Tot plegat va suposar uns 208.000 euros de despesa més.

Des de llavors, però, no s’hi ha fet res més. Inicialment, tal com apunta el projecte actual, l’edifici pretenia resoldre la mancança de places assistencials de residència a la zona de l’Alt Berguedà i, en concret, a Guardiola. El cas és que no es van poder concertar places públiques de residència, i això va aturar en sec unes obres a l’interior de l’edifici que ara s’han reprès… Però no pas per fer-hi una residència, sinó per allotjar-hi esportistes.