Oriol Rego: “Sovint no se’ns ha escoltat prou, i ara està servint perquè el Berguedà comenci a creure en el ciclisme”

Ànima de la Portal Attack, aquest març també ha estat un dels impulsors de la Primavera Ciclista que ha revolucionat el Berguedà sobre rodes.

Oriol Rego, al passeig de la Pau. ROSA - LA FOTOGRÀFICA

L’Oriol Rego va iniciar-se en el món del ciclisme de ben petit. Va començar a practicar el trialsín quan la disciplina estava molt de moda. Recorda que a Berga fins i tot s’hi havien fet campionats del món i guarda grans records d’aquella època sobre la bicicleta. Des de llavors sempre li ha agradat pedalar i provar diferents disciplines: la BTT, el descens, l’enduro…

Ara té 43 anys i no només conserva l’afició, sinó que s’està consolidant com a organitzador d’esdeveniments ciclistes. Des de fa quatre anys —aquest serà el cinquè— organitza la Portal Attack a Berga, cada setembre. I aquest març, coincidint amb la Primavera Ciclista al Berguedà (de la qual també ha estat un dels motors principals), ha muntat una versió en BTT de la Portal de tardor, però al mig del passeig de la Pau.

D’on surt aquest cuc per organitzar proves mai vistes?

No ho sé. M’hi he trobat. Vam començar amb la retrotrobada una colla d’amics. Recordo que anàvem dient que podríem fer-ho, fins que ho intentes i ho fas. I s’ha convertit en un hobby. M’agrada molt, sobretot perquè veus que les coses surten i perquè hi ha determinats dies de l’any que la ciutat espera.

Primer ve la retrotrobada i, després, la Portal. Com (o quan) se t’acut?

Amb la retro, volíem recuperar les bicicletes clàssiques per ressaltar l’esperit pur del ciclisme d’abans dels canvis tecnològics. Volíem reunir bicis amb el canvi al quadre, amb pedals de clip, amb quadres d’acer… Però després a mi em va començar a voltar pel cap fer una cosa més competitiva, però sense treure l’encant de les bicis clàssiques.

I com es materialitza?

Doncs amb trobades de bar. Un dia vam pensar que estaria bé fer-les passar pel carrer major i vam mirar de fer un circuit que fos molt curt. Va anar tot molt rodat i va funcionar molt bé des de la primera edició.

A què creus que es deu l’èxit?

Al risc, a fer coses diferents, a aprofitar que tenim uns carrers tan drets per treure’n suc, a aconseguir portar gent al barri vell i omplir-lo de vida, ni que sigui per unes hores… Penso que la Portal ha col·locat Berga al mapa i, de fet, és el primer esdeveniment esportiu del Berguedà que surt quatre anys seguits per La Xarxa. Aquest serà el cinquè.

Oriol Rego, al passeig de la Pau. ROSA – LA FOTOGRÀFICA

Ha crescut l’interès per la disciplina en tots aquests anys de consolidació de la Portal?

Sí, i tant. Cada cop venen més participants de fora i gent a veure-ho. És un format de nit, atractiu, i que sempre busca que hi hagi coses diferents.

Hi ha pobles que ho han intentat calcar.

És normal. És un format que ha fet un boom en els últims anys. Sabem que som el mirall de moltes proves. De fet, fins i tot a Olesa de Montserrat hem cedit desinteressadament la marca per fer-la créixer. Hi ha bon rotllo entre la nostra entitat, el Club Esquí Berguedà, i la seva, la Unió Ciclista Olesana, i ens vam entendre molt de pressa. Ens ajudem els uns als altres i tots hi sortim guanyant.

I portar-la a més llocs, és possible?

Han sortit ofertes per fer la Portal fora d’aquí, però som uns romàntics de Berga i per nosaltres no tindria massa sentit que sortís d’aquí.

“Sou”. Quanta gent hi ha darrere d’un esdeveniment com la Portal?

Hi ha un grup molt reduït que comença molts mesos abans a treballar les idees bàsiques. I a mesura que va arribant el dia de la prova, s’hi ha d’anar afegint gent.

Hi ha marge de millora?

Sempre. La nostra manera de treballar és pensant sempre que es pot fer millor i buscant que hi hagi sorpreses.

Sense anar més lluny, ara n’heu fet una altra de Portal Attack, però de primavera.

Sí, ens hem reinventat una mica per portar un nou format en una zona com és el passeig de la Pau. L’estil és el mateix que la Portal: interurbà, per eliminatòries… Però en BTT. I va servir per crear un cap de setmana pletòric, juntament amb l’escalada a Queralt de l’endemà.

Ha vingut per quedar-se aquesta Portal de primavera?

Tothom demana que es quedi! (Riu) En principi era una cosa puntual, però nosaltres som aquí per treballar per la ciutat. Fem política d’una altra manera. No tenim cap interès de ser polítics, eh? No en traiem res, però veiem que ajudem a les entitats, que fem créixer moltes coses, i si organitzant coses així ho podem seguir fent, doncs segurament sí, ha vingut per quedar-se.

I la Primavera Ciclista, també?

No dic que cada any sigui com aquest, però d’alguna manera o altre segur que sí que es quedarà. Hem de pensar molt bé el com, però. Aquest any amb la volada de la Volta s’han aconseguit moltes coses. L’any que ve serà diferent, però segur que fem el que fem serà molt positiu per la comarca.

Oriol Rego, al passeig de la Pau. ROSA – LA FOTOGRÀFICA

I ho han de liderar les entitats? O les administracions públiques?

Jo penso que la millor manera és com s’ha fet ara. Penso que s’ha fet molt bona feina. Hem sabut atraure tot el món del ciclisme, les entitats, empreses…

Amb el Sergi Fernández i l’Isaac Vilalta —els altres dos impulsors de la Primavera Ciclista— sempre heu dit que ho fèieu per “preparar l’endemà de la Volta”. Ja hi som. És com us l’imaginàveu?

Fa temps que piquem molta pedra pel Berguedà, amb una visió sobre rodes, sobre la bicicleta. Penso que a vegades no se’ns ha escoltat prou, i penso que tot això està servint perquè la gent i les administracions s’acabin de creure que el ciclisme té molt potencial. I que s’empassin d’una vegada que treballant junts es poden aconseguir coses molt bones per la comarca.