Tensió al ple de Berga pel refinançament d’una part del deute per decret d’alcaldia, malgrat el no de l’oposició

El govern ha acceptat un nou crèdit per retornar en 12 anys els diners que havia de tornar ara, amb la idea de tenir més múscul per invertir a la ciutat. L'oposició comparteix l'objectiu, però refusa el moviment perquè s'ha fet sense estudiar alternatives i promet que en farà seguiment per assegurar on van a parar els diners del crèdit.

L’Ajuntament de Berga ha tirat endavant un nou refinançament del deute vigent. En concret, s’ha demanat un crèdit per poder pagar 848.790,63 € ara, de cop, i que així es podran retornar en quotes menors durant els pròxims 12 anys. Això sí, aquest refinançament va lligat a un interès que frega el 3%, de manera que l’Ajuntament, d’aquí a 12 anys, haurà pagat uns 163.000 euros d’interessos, segons va apuntar al ple el regidor de Junts Ferran Aymerich.

El moviment de refinançar aquesta part del deute és el mateix que es va fer l’any passat, quan tocava retornar-lo. Al setembre, però, el govern va tornar a portar el refinançament al ple, però l’oposició va tombar el moviment, defensant que “no és un bon moment per demanar-ne”. Amb el rebuig del ple, el govern va donar per fet que hauria de pagar la pròxima quota, però finalment ha rebut una notificació en què s’informava a l’Ajuntament que, amb l’acord del 2022, es podia aplicar el refinançament del 2023 amb un mer decret d’alcaldia. És a dir, sense passar per ple.

Tot i això, l’alcalde, Ivan Sànchez, va decidir convocar els portaveus dels diferents grups del ple per explicar-los la situació i per demanar-los el suport. Segons van detallar els diferents representants durant el ple, l’oposició va deixar clar a l’alcalde que, si el punt tornava a passar per ple, es tornaria a refusar en bloc. El cas és que, segons defensa l’alcalde, una part de l’oposició va expressar-li en aquella reunió que, tot i que no compartien les condicions del refinançament, entenien que tirés del decret d’alcaldia per tirar-lo endavant sense necessitat de consens. Això ha acabat fent que l’alcalde hagi signat el decret. Sense l’aval de l’oposició, però agafant-se a la comprensió que una part —no ha detallat el color d’aquesta part— va entendre que li mostrava.

Junts defensa “el què”, però critica “el com”

Per a Junts, les condicions d’aquest refinançament en concret són qüestionables. El regidor Aymerich va expressar durant el ple d’aquest dijous la seva disconformitat amb un nou crèdit que, a parer seu, s’ha demanat “a la brava”. En aquest sentit, Aymerich critica que s’hagi “refinançat sense demanar alternatives i comparar” i defensa un “sí a finançaments concrets per a projectes concrets”.

Per aquest motiu, el regidor del partit turquesa recrimina al govern de la CUP i ERC que “és molt fàcil dir que es governa sense generar més deute, però ara hauran de dir que es governa generant més interessos“. I quantifica que, si cada any es va refinançant la quota de deute que s’ha de retornar, es poden arribar a generar entre 800.000 i 900.000 euros d’interessos al final de l’operació.

El PSC diu que el problema és “com s’executen els contractes”

El portaveu socialista al ple, Abel Garcia, va sumar-se a les queixes d’Aymerich i a l’exposició econòmica, però hi va afegir matisos. Per al seu grup, “el problema de l’Ajuntament és la manera com executa els contractes i allò que fem malament o fora de termini i llavors ens costa diners públics extra”. En aquest sentit, va parlar “d’obres inacabades i que queden a l’aire”, com “la Torre de la Petita, les obres del polígon, la ronda Moreta…”.

I va acabar parlant de “la pèrdua d’oportunitats”, posant sobre la taula algunes línies d’ajuts a les quals l’Ajuntament de Berga podria haver-se presentat però no ho ha fet. I va cloure amb un consell: “Tinguem el calaix ple de projectes per poder concórrer a línies d’ajuts”.

BeGI deixa clar que s’assegurarà que el crèdit va a inversions i no a “pagar factures”

La cap de files de BeGI, Judit Vinyes, va recalcar que “s’ha tirat endavant amb un decret d’alcaldia, però tots hi estem en contra”. I va afegir que se’n farà un seguiment i “serà molt fàcil detectar si es fan servir per pagar factures i no per invertir al carrer”. En aquesta línia, Vinyes va apuntar que “si aquests diners no serveixen per inversió, són diners que generen més deute”.

La líder dels independents també va criticar que els projectes que el govern va posar sobre la taula com a prioritaris per executar amb els diners del crèdit són accions que s’arrosseguen del pressupost passat: les obres al teatre, la intervenció en façanes de l’escola de Santa Eulàlia i la transformació de la plaça de la Font del Ros. I va matisar que, per aquesta última acció, encara no hi ha el projecte acabat, fet que encén les alarmes del grup sobre si s’acabarà executant i sobre on aniran a parar els diners.

Des del govern, tant el regidor d’Hisenda, Moisès Masanas (ERC), com l’alcalde, Ivan Sànchez (CUP), van defensar que els diners s’invertiran tant sí com no al carrer. I van recalcar que, si hi ha una part del crèdit que no es pot acabar executant, es destinarà íntegrament al retorn del deute.