Firhàbitat 2024: les grans novetats d’una fira de la bioconstrucció que s’aproxima a la salut i als joves

La quarta edició serà els dies 10, 11 i 12 de maig, comptarà amb un congrés d'arquitectura i salut, amb més activitats per al públic juvenil i amb uns nous premis de la bioconstrucció.

D'esquerra a dreta: Claudina Relat, Josep Maria Serarols, Patrocini Canal i Rosa Prat. M. CANTURRI

Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica d’Avià, es consolida. La quarta edició serà els dies 10, 11 i 12 de maig, i s’ha presentat aquest dilluns al matí carregada de novetats. Enguany la fira servirà també per organitzar un congrés que lligarà arquitectura i salut, s’acostarà als joves amb noves activitats pensades per despertar el seu interès per oficis relacionats amb la bioconstrucció, i estrenarà els Premis Bioconstrucció de Catalunya.

Un congrés que casa dos sectors

El I Congrés Firhàbitat serà una de les grans novetats de l’edició. Es dedicarà a l’arquitectura i la salut. Hi haurà ponències i taules rodones on es parlarà de la importància d’alçar edificis on destaqui la qualitat ambiental. En aquests actes, hi coincidiran metges, arquitectes i tota mena d’especialistes en temes com la qualitat de l’aire, l’aigua o la contaminació, així com tot allò de la construcció d’habitatges que pot afectar a les persones que hi viuen.

La Firhàbitat que s’apropa més als joves

Una altra de les novetats de l’edició 2024 és la jornada de divendres 10, El valor dels oficis, que omplirà tot un matí d’activitats, amb la participació de gairebé 350 alumnes de secundària dels instituts del Berguedà. Hi haurà tallers, sessions pràctiques i una visita a la fira amb la voluntat de despertar el seu interès pels oficis relacionats amb el sector de la bioconstrucció, visibilitzant sortides professionals que potser ara desconeixen i que tenen una gran projecció de futur.

D’aquesta implicació del jovent, n’ha parlat l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal: “Estem molt contents de veure l’impacte que la fira té en els joves. La nostra escola s’hi implica i també vindran estudiants de la comarca, ens omple d’orgull”. Canal també ha celebrat que “Firhàbitat fa que cada any hi hagi més gent que sigui conscient de la importància de la bioconstrucció” i troba “un encert” que enguany hi hagi aquest matrimoni entre l’arquitectura i la salut.

La fira també serà l’escenari del Concurs de Fusta Ràpida i el Congrés de Fusta Constructiva que organitza el Gremi de la Fusta i Moble de Catalunya, de la trobada d’alumnes de l’Institut Espanyol de Baubiologie, així com d’activitats ja consolidades com els tallers infantils Despertem l’interès per la bioconstrucció, dirigits als nens i nenes, que amplien horaris i es realitzaran durant tot el cap de setmana. També hi haurà un sopar networking com a espai de trobada informal entre expositors i participants a la fira, la zona de food trucks, un espectacle de màgia i bioconstrucció, i tallers i demostracions per a professionals.

Uns premis que posicionen encara més la fira

La darrera de les incorporacions a Firhàbitat és la convocatòria i lliurament de la primera edició dels Premis Biconstrucció de Catalunya que reconeixeran a obres construïdes, realitzades gràcies a la participació d’estudis tècnics, contractistes, empreses i/o promotors, que destaquen per ser un model de bioconstrucció.

La proposta neix de la col·laboració de Firhàbitat i la Intercol·legial Tècnica del Bages Berguedà. Claudina Relat, presidenta de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes, ha destacat que, abans de l’arribada dels premis, “Firhàbitat ja havia fet un pas endavant de gegant en l’àmbit de la bioconstrucció”. I ha afegit que “era important fer aquests premis per valorar la diferència d’edificar tenint en compte els valors de la bioconstrucció”.

Gemma Puig, ambaixadora de Firhàbitat 2024

I l’última de les novetats és que, per primera vegada, Firhàbitat tindrà una ambaixadora. L’ACEB ha decidit que qui assumirà aquest rol, aquest any, serà la meteoròloga Gemma Puig. La berguedana aprofitarà la trobada per fer una xerrada sobre el canvi climàtic i ho relacionarà amb aspectes lligats a la bioconstrucció.

Un interès que es nota arreu de l’Estat

Aquest 2024 la fira mantindrà l’espai d’expositors amb més de cinquanta empreses i professionals del sector de vuit comunitats autònomes diferents, així com les activitats paral·leles, xerrades, exposicions i tallers per a tots els públics amb la incorporació d’algunes novetats.

La directora de Firhàbitat, Rosa Prat, ha destacat que noten que l’interès per a la bioconstrucció és “creixent, a la comarca i també fora”. També ha insistit que totes les activitats de Firhàbitat són gratuïtes i que el programa està pensat per arribar a tothom.

Per la seva banda, el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha reivindicat l’entesa entre les diferents parts, públiques i privades, implicades en l’organització de Firhàbitat: “No hi ha ni un sol aspecte en el qual no estem d’acord, i aquesta és la força de l’esdeveniment”. I ha conclòs que, un any més, “Firhàbitat és un repte i una aposta molt important que donem a un sector, el de la bioconstrucció, que considerem estratègic per a la comarca”.

Firhàbitat és una iniciativa de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i l’Ajuntament d’Avià amb la implicació de professionals i entitats del sector, la col·laboració de privats i de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.  

Totes les activitats confirmades, AQUÍ