El pianista Marco Mezquida, al concert de Patum Memorial Ricard Cuadra 2024

El menorquí interpretarà les seves versions dels temes patumaires amb la col·laboració de la Banda del Memorial, dissabte, 25 de maig, a la plaça.

Marco Mezquida. JOAN CORTÉS (MARCO MEZQUIDA WEB)

El pianista menorquí Marco Mezquida, de fama internacional, serà l’encarregat de versionar la música de la Patum al Memorial Ricard Cuadra d’aquest 2024. Com cada any, les composicions que s’hi interpretaran seran originals i irrepetibles, creades només per a aquest concert. Així, Mezquida s’afegirà a la llista de compositors que cada any han acceptat el repte de l’organització de crear música per a un únic concert, a la plaça de Sant Pere.

Aquest any, serà dissabte, 25 de maig, a dos quarts de 10 del vespre (21.30 h). A més, per primera vegada l’organització també portarà el Concert de Patum a Manresa: dissabte, 4 de maig, el primer després de Corpus, les versions de Marco Mezquida s’interpretaran al Teatre Kursaal en un concert que pràcticament ja té totes les entrades exhaurides. I tot, com en cada edició, amb la col·laboració dels músics que formen la Banda del Memorial.

Qui és Marco Mezquida?

Marco Mezquida, nascut a Menorca el 1987 i llicenciat a l’ESMUC el 2009, ha desenvolupat una carrera brillant que l’ha portat a actuar en més de 40 països de tots els continents, amb els seus propis projectes i amb una versatilitat capaç de fusionar amb naturalitat la música popular i la culta amb estils tan diversos com el jazz, la lliure improvisació, la música romàntica, la impressionista, la barroca, la contemporània, el pop, el folklore i el flamenc.

Mezquida ha rebut més d’una vintena de premis al llarg de la seva trajectòria musical en països diferents i ha actuat amb grans figures de la cançó i el jazz com Sílvia Pérez Cruz, Salvador Sobral, Andrea Motis, Eliseo Parra, Noa, Alfonso de Vilallonga, Carme Canela, Celeste Alías, Lee Konitz, Dave Liebman, Michel Camilo, Bill McHenry, Elliot Zigmund, Jorge Rossy, Billy Hart, Bill Dobbins, Perico Sambeat i una llarga llista de grans músics.

El Memorial Ricard Cuadra

El Concert de Patum «Memorial Ricard Cuadra» va ser creat l’any 1998 per homenatjar el músic Ricard Cuadra i continuar la seva tasca al capdavant de la dignificació, investigació i renovació de la música de la festa berguedana. Ben aviat, però, va agafar el camí de la música de creació, sempre sobre les melodies dels temes patumaires, i, al llarg de vint-i-cinc anys, s’ha reinterpretat la música de La Patum fusionant-la amb jazz, cobla, percussió, piano, musical, música electrònica, acordions, orquestra de corda, big-band, coral, música contemporània i un llarg etcètera de formacions i estils, amb la presència de la Banda del Memorial, que es reuneix un sol cop a l’any, formada per músics de totes les formacions que toquen La Patum que dediquen part del seu temps a preparar i portar a l’escenari de la plaça de Sant Pere de Berga, la plaça de La Patum, aquest concert que cada any és diferent, únic i irrepetible.

Durant aquests vint-i-cinc anys han col·laborat en aquest concert persones i formacions de la talla d’Albert Guinovart, la Dharma, Àlex Martínez, Lloll Bertran, Manel Camp, el quartet Mèlt, Llibert Fortuny, Andrea Motis, Xavier Guitó, Sergi Vergés i molts altres. A tots ells, ara s’hi suma Marco Mezquida.