L’oposició de Puig-reig critica que el nou govern hagi deixat escapar el primer pis d’emergència social del municipi

L'alcaldessa, Eva Serra, defensa que ha estat una decisió política perquè les condicions del pis no els convencien.

Els regidors de Puig-reig, en l'últim ple. AJ PUIG-REIG

El grup municipal d’ERC a Puig-reig —ara, a l’oposició— lamenta en un comunicat que el nou equip de govern de Junts no hagi culminat l’adquisició d’un habitatge d’emergència social al municipi que, quan governaven, havien deixat encarrilada. Els republicans critiquen que el nou govern no hagi fet els passos que calien per adquirir el pis i que s’hagi perdut “una oportunitat” perquè els propietaris l’han venut a una altra persona.

El partit de l’oposició defensa que adquirir el pis era “una necessitat urgent per solucionar problemes greus d’habitatge d’aquelles persones que, en un moment puntual, es puguin trobar en una situació de risc d’exclusió residencial”. I apunten que durant el 2022 i principis del 2023, quan encara manaven, van fer “les gestions necessàries per completar l’adquisició. En motiu de les eleccions, però, el procés va quedar aturat. Segons diuen, “només restava acordar data i hora a la notaria i efectuar el pagament de l’immoble”. Però no s’ha fet i els propietaris han optat per vendre’l a un altre comprador.

L’alcaldessa nega que hagi estat una badada, sinó una decisió política

Preguntada per l’Aquí Berguedà, l’alcaldessa actual, Eva Serra, ha defensat que “no només faltava anar a la notaria”, sinó que faltaven una sèrie de documents tècnics per enllestir el procés. A banda, l’actual govern va replantejar-se la situació atès que el pis “estava en bones condicions, però és un quart sense ascensor, i això el convertia en inaccessible per a persones amb mobilitat reduïda”.

Un altre dels arguments que van fer tirar enrere el nou govern és que, després de consultar-ho amb els serveis tècnics de l’ajuntament, van comprovar que “la demanda havia estat molt baixa en els últims anys” i, per tant, no s’havia detectat una urgència manifesta. En aquest sentit, Serra matisa que “hi hauria opcions al municipi per oferir habitatge en casos d’urgència que surtin a curt termini”. I ha posat com a exemple l’Hotel de Cal Marçal, que en algunes ocasions ja ha servit com a habitatge d’emergència per a famílies que han quedat sense sostre puntualment.

Pel que fa a l’adquisició d’un pis d’emergència, l’alcaldessa ha deixat clar que l’actual govern no se n’oblida i continuarà estudiant vies que els convencin més que la que havien encaminat els predecessors. En aquesta línia, Serra ha defensat que “hi ha pisos de titularitat municipal que es podrien rehabilitar”, si bé ha matisat que “alguns són més apartats del nucli de Puig-reig i tampoc ens acaben de fer el pes”.

L’oposició hi veu “manca de sensibilitat i compromís”

Per la seva banda, els opositors recriminen al govern “una manca de sensibilitat i compromís” i entenen que el procés s’ha allargat “de manera inacceptable”. A més, critiquen que ho han demanat reiteradament als plens i se’ls ha fet passar amb raons: “Només falta demanar hora al notari”, “està a la llista de prioritats”, etc.

Per tot plegat, demanen al govern de Junts que reactivi el procés per adquirir un habitatge d’emergència social i conclouen que “la seguretat i el benestar dels conciutadans no poden ser compromesos per la inacció i el desinterès en la gestió del govern municipal”.