La vaca Bruna dels Pirineus fa un salt al mercat: neix un projecte que la millora i la projecta arreu del país

Els ramaders de la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus s'alien amb Bon Preu i amb l'empresa ripollesa Pirinat per fer arribar la seva carn al consumidor i, a la vegada, millorar-ne la tendresa.

D'esquerra a dreta: Sebastià Prat (alcalde d'Olvan), Joan Sabartés (Bon Preu), Enric Camprubí (Pirinat), Carmel Mòdol (Departament) i Joan Noguera (FEBRUPI). M. CANTURRI

Un projecte pioner s’ha proposat millorar les propietats de la carn de vaca de la raça Bruna dels Pirineus i, a la vegada, acostar-la més als clients d’arreu del país. La iniciativa s’ha presentat aquest dijous al matí a Olvan i compta amb la implicació de tots els agents que formen part de la cadena alimentària. Hi són els ramaders que la crien, representats per la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), però també el distribuïdor que la fa arribar als clients, Bon Preu i Esclat. I, entremig, també l’empresa que fa d’enllaç entre tots dos agents, la ripollesa Pirinat, que compra els vedells a FEBRUPI i fa la selecció de les canals per garantir la qualitat i l’homogeneïtat del producte, abans de vendre’l a Bon Preu i Esclat.

A banda, des de Pirinat també han subratllat que els animals es compraran als ramaders a un preu just acordat prèviament. Uns ramaders representats per una federació, FEBRUPI, que compta amb més de 300 associats de totes les comarques del Pirineu català, entre les quals hi ha el Berguedà. Aquest acord —apunten els impulsors— també “consolidarà les estructures productives al Pirineu” i “farà viables les explotacions tradicionals extensives”.

L’objectiu del projecte és donar a conèixer més la raça Bruna dels Pirineus. Ho ha explicat el director d’Operacions de Bon Preu, Joan Sabartés, que ha apuntat que “segurament si demanéssim a algú de l’àrea metropolitana sobre la raça Bruna dels Pirineus, la resposta que ens donaria no ens agradaria”. I ha afegit que “altres races del país estan molt més reconegudes” i el que es pretén amb el projecte és “reforçar el coneixement del consumidor de les races autòctones”.

Precisament, des d’Olvan, el municipi que ha acollit la presentació del projecte, l’alcalde, Sebastià Prat, ha admès que “per a l’administració que el consumidor conegui el producte és una de les principals preocupacions”. Ho ha comprovat en primera persona en les dues edicions de la Fira de la Vedella Autòctona de Catalunya que s’han organitzat a Olvan. Ara, però, veu amb bons ulls el projecte de FEBRUPI, Pirinat i Bon Preu, que podria posar-hi remei.

Anàlisis genètiques per millorar la qualitat de la carn

En el marc del projecte, es faran anàlisis genètiques a totes les vaques per acabar seleccionant els futurs sementals que assegurin la tendresa de la carn resultant. “Volem aconseguir que la carn sigui encara més tendra, valorada i diferenciadora”, ha explicat, des de Pirinat, Enric Camprubí.

Les analítiques les durà a terme la Universitat Autònoma de Barcelona i l’estudi el redactarà l’IRTA, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Precisament, des del Departament, Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació, ha reivindicat que el projecte “teixeix unes aliances que beneficien a tothom, però sobretot al ciutadà, que és qui acabarà rebent un producte d’encara més qualitat”.