Saldes tindrà el primer parc del món amb realitat virtual per observar fauna autòctona

S'inaugurarà pels volts de Sant Joan i incorporarà una dotzena d'espècies de la zona que es podran veure enfocant l'entorn amb un dispositiu mòbil.

Veïns de la vall del Pedraforca, a Saldes, retratant-se a la vora d'un cérvol virtual. M. CANTURRI

El gall fer, el cérvol, l’isard, la guineu… Són animals que viuen al Berguedà, però és complicat trobar-los al bosc. A partir d’aquest estiu, però, a Saldes serà possible veure’ls al seu hàbitat gràcies a la realitat virtual. Aquest dilluns s’ha presentat a l’Ajuntament el Meta Park Pedraforca, el primer parc de realitat virtual del món per observar fauna autòctona a la muntanya.

No és una zona tancada amb diverses espècies que no en poden sortir per tal que el visitant les pugui veure. És un recorregut de dos quilòmetres a la zona del parc de Palomera preparada perquè els visitants, fent ús d’una aplicació mòbil específica, puguin veure a través de la pantalla simulacions d’aparença real dels animals que hi viuen. En total, el Meta Park tindrà una dotzena d’espècies autòctones.

Com funcionarà?

Està previst obrir-lo pels volts de Sant Joan, coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu. Els visitants hauran de descarregar-se l’aplicació mòbil i pagar el preu que correspongui per fer-la servir. El cost variarà en funció del dispositiu que es faci servir (mòbil, tauleta…).

A partir d’aquí, el visitant haurà de seguir les instruccions que vegi en el dispositiu i començarà a caminar pels dos quilòmetres d’itinerari. Hi ha moments en què l’aplicació convida l’usuari a posar-se el mòbil a la butxaca i agafar distància amb la realitat virtual. Ara bé, quan s’acosta a la zona on hi ha una espècie, el mòbil emet el so de l’animal i l’usuari ha de tornar a mirar l’aplicació i a enfocar la zona per localitzar-lo entre la flora.

És en aquest moment quan es despleguen una sèrie d’opcions en l’experiència virtual de l’usuari: es pot fer fotos amb l’animal, pot saber informació sobre l’espècie… De fet, l’experiència està pensada per al públic familiar i el turisme, en general, però també s’ha presentat com una eina pedagògica per a les escoles.

Dues veïnes, amb un gall fer virtual, al mig de Saldes. M. CANTURRI

30.000 euros per aterrar-ho al Berguedà

L’alcaldessa de Saldes, Dolors Jiménez, ha explicat que la iniciativa busca desestacionalitzar el turisme, incentivar-lo durant tot l’any a la vall del Pedraforca, i donar a conèixer les espècies que viuen a la zona. A més, també ha destacat que és “una iniciativa zero agressiva amb l’entorn” i que, a més, utilitza la tecnologia per millorar l’experiència del visitant al medi natural.

Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Saldes ha ampliat la partida que destina cada any al parc de Palomera perquè l’empresa Altitud Extreme, que és qui en té la concessió, desplegui el nou Meta Park per complementar les activitats que fins ara s’hi fan i que se seguiran fent. En concret, la posada en marxa de la nova activitat rondarà els 30.000 euros, dels quals 15.000 surten de les arques municipals i els altres 15.000 els posa l’empresa que se n’ocupa.