La catifa de Patum 2024 crearà un mosaic de l’Àliga amb unes 5.000 flors de colors, terra, escorça i sorra

Es confeccionarà dissabte 11 de maig als peus de l'altar de l'església de Santa Eulàlia i hi quedarà exposada tot el cap de setmana.

El mes previ a l’arribada de la Patum tindrà, un any més, la confecció d’una catifa de flors com un dels plats forts. És el tercer any que les associacions de veïns del barri vell organitzen la creació de la catifa i, enguany, han decidit dedicar-la a la comparsa de l’Àliga, després de dues edicions en què els protagonistes van ser les Maces i els Gegants. Es farà dissabte 11 de maig, a partir de les 7 del matí, i quedarà exposada tot el cap de setmana, davant l’altar de l’església de la plaça.

Dins de l’església, tant si plou com si no

Més enllà del disseny, l’Ajuntament i les associacions de veïns han pactat que el mosaic es faci directament dins de l’església de Santa Eulàlia, la de la plaça de Sant Pere. L’any passat la catifa ja es va confeccionar dins de l’església per protegir-se de la pluja que va descarregar aquell dia sobre la ciutat.

I ara s’ha establert com la ubicació definitiva: “Hi ha una dotzena de perills si ho fem a fora, com ara els gats, els gossos, la pluja, els gamberros…”, ha explicat Angelina Vilella, una de les ànimes del projecte.

La música també hi tindrà un espai

El disseny de la catifa es descobrirà el mateix cap de setmana. Vilella, però, ha avançat que està fet a base de mandales: “A un cantó hi ha l’escut de Berga; a l’altre, mocadors i barrets. I també hem pensat en la música, que té un paper súper important a la Patum, i hi ha un espai que farem amb clavells blancs on hi posarem claus musicals”.

Sobre la composició de la catifa, Angelina Vilella ha explicat que es necessitaran uns 1.300 clavells vermells, uns 1.300 de grocs i flors liles, entre altres. També s’utilitzarà escorça i terra per fer l’àliga, arròs tenyit de blau i una sèrie de sorres de diferents estils i colors. La catifa se situarà davant l’altar de l’església i farà uns 10 metres de llargada i uns 4,5 d’amplada.

Horaris per ajudar a construir-la i per visitar-la

Els veïns començaran a tallar flors el dia abans, divendres 10, a les 5 de la tarda, a la plaça Doctor Saló. Angelina Vilella ha fet una crida a voluntaris que vulguin sumar-se a la causa i ajudar a preparar la confecció, així com aquells que vulguin implicar-se en la col·locació dels clavells sobre la catifa. Això últim es farà a partir de les 7 del matí del mateix dissabte i fins que s’acabi la feina. Per participar-hi cal trucar a l’Ajuntament i apuntar-se, o bé anar directament a l’església de Santa Eulàlia, el mateix dissabte 11.

Un cop feta la catifa, quedarà exposada perquè el públic la visiti durant tot el cap de setmana. Els horaris de visita són dissabte a la tarda, de 17 a 20 h, i diumenge, de 10 a 12 h, de 13 a 14 h, i de 17 a 20 h.