Samarreta de la Patum 2024: l’ha dissenyat el Kap i es desplegarà en format gegant a la façana de l’Ajuntament

Serà en un acte —obert a tothom— a la plaça de Sant Pere, aquest dissabte, 4 de maig, a les 12 del migdia. I, per primer cop a la història, hi tocaran les quatre cobles de la ciutat, juntes.

La samarreta oficial de la Patum 2024 es presentarà aquest pròxim cap de setmana, en el marc dels actes de la Fira de Maig de Berga, a la façana de l’Ajuntament. Seguint el patró que ja es va estrenar l’any passat, el disseny de la samarreta es donarà a conèixer en un acte obert a la ciutadania, a la plaça de Sant Pere, el pròxim dissabte, 4 de maig, a les 12 del migdia. La samarreta —en format gegant— es desplegarà a la façana de l’Ajuntament, on lluirà durant les pròximes setmanes.

Enguany el dissenyador ha estat el ninotaire berguedà Jaume Capdevila, el Kap. El disseny de la primera samarreta oficial de la festa, l’any passat, va ser de Salvador Vinyes, però l’Ajuntament té la voluntat d’encarregar-lo cada any a un artista local diferent. Capdevila s’ha reservat els detalls del disseny per a la presentació de dissabte, però ha avançat que “és un dibuix que vol mostrar la Patum amb tota la seva complexitat i magnitud, que inclou tota la diversitat de la festa i que vol connectar amb la gent”.

El Kap és un dibuixant reconegut arreu del món i col·laborador en diverses capçaleres d’abast internacional. Ara bé, ell mateix ha reconegut que el disseny de la samarreta de Patum ha estat un dels grans reptes que la feina li ha posat davant: “És molt més complicat fer la samarreta de la Patum que la portada de Le Monde. Bàsicament perquè amb la samarreta de la Patum, trobaré gent al carrer que em preguntarà per què hi he posat una cosa o per què no n’hi he posat una altra”.

Les quatre cobles de Berga, per primera vegada, tocaran juntes

L’any passat la presentació de la samarreta va recollir 100 protagonistes diferents: un centenar de patumaires d’un a cent anys van convertir-se en la imatge de la presentació per reivindicar la Patum com una festa intergeneracional i que es pot viure de moltes maneres diferents. Enguany, el protagonisme recaurà en els músics que interpreten la banda sonora de la festa o que ho han fet alguna vegada.

Per materialitzar la idea, les quatre cobles de la ciutat tocaran, per primer cop a la història, juntes. Un centenar de membres de la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga, la Cobla Berga Jove i la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretaran temes patumaires en el marc de la presentació, sota la direcció de Robert Agustina.

L’Ajuntament també fa una crida a tots aquells músics que ara mateix no formin part de cap de les quatre cobles, però que en algun moment hagin tocat a la Patum, perquè se sumin al concert. Per participar-hi, cal enviar un missatge de WhatsApp al telèfon 600 479 299, amb el nom i l’instrument. Des d’allà, cada músic rebrà les instruccions pertinents per sumar-se al concert inèdit.

Una samarreta confeccionada per la Fundació Horitzó

Com l’any passat, la samarreta oficial de la festa també té un valor social. L’ha confeccionada la Fundació Privada Horitzó del Berguedà, una entitat social dedicada en especial al suport laboral per a l’assoliment d’una bona salut mental.

La fundació farà unes 3.000 samarretes que es distribuiran en diversos punts de venda a la ciutat: a la Fira de Maig (a l’estand de la mateixa Fundació Horitzó), a la Botiga de la Manela (plaça de Sant Pere, 4), a La Patumaire (passeig de la Pau, 1) i a Fígols Home-Dona (plaça Viladomat, 1).