General

El compositor berguedà Joan Casas promou el primer enregistrament de la sarsuela ‘El timbaler del Bruc’

El compositor berguedà Joan Casas impulsa la primera gravació de la sarsuela ‘El timbaler del Bruc’. Una obra amb música d’Agustí Cohí que no havia estat mai enregistrada i que la setmana passada es va gravar al teatre Salesians d’Horta i al Liceu, a Barcelona, amb l’orquestra de l’Acadèmia del Liceu, dirigida per Salvador Brotons. Joan Casas és l’impulsor d’aquest projecte, en el qual també ha intervingut com a director assistent i productor artístic, i que ha implicat un centenar de persones.
‘El timbaler del Bruc’ és la primera peça d’un projecte que tindrà continuïtat, ja que la intenció es fer una col·lecció de les sarsueles i òperes catalanes que han quedat relegades als arxius i que ha permès recuperar aquest patrimoni de la música catalana. Entre les obres que està previst gravar hi ha ‘Boris d’Eukàlia’, una divertida sarsuela de Martínez Valls; també ‘El castell dels tres dragons’ d’Enric Morera; així com també algunes òperes catalanes oblidades i que ara podrien sortir a la llum, ja que segons Casas, ‘és una injustícia que estiguin en un arxiu’.
Pel que fa a la primera que s’ha gravat, ‘El timbaler del Bruc’, i que sortirà a la venda el proper mes de març, el compositor berguedà remarca que espera que sigui ben acollida i avança que segur que sorprendrà a molta gent.
És una obra senzilla, però amb molta força dramàtica i lírica que atreu a tothom qui l’escolta. Fins ara, era desconeguda en l’àmbit professional i només s’havia representat per part de penyes i grups d’aficionats a la sarsuela, que són els que han contribuït a mantenir aquest estil musical fins avui a Catalunya.
La gravació de la sarsuela ‘El timbaler del Bruc’ és un projecte més de la llarga trajectòria en el món de la música de Joan Casas, que va fer un disc de la Patum, té un disc amb Josep Carreras, que havia dirigit la Polifònica de Puig-reig i la Cobla Pirineu, i que ha estudiat músiques de mossèn Armengou, entre d’altres. Ara, Joan Casas ha rebut recentment el premi Catalunya de Composició Coral 2008, que atorga anualment la Federació Catalana d’Entitats Corals. S’ha endut el guardó per l’harmonització a quatre veus de la popular peça menorquina ‘Sa núvia d’Algendar’. No és la primera vegada que Casas obté un reconeixement en aquest concurs, on fa dos anys va ser guardonat per l’adaptació coral d‘una peça eivissenca i pel Ball de l’Àliga de la Patum.

Estic amb tu

Comentaris