General

El secretari per a la Immigració destaca que ara “és el moment de la integració”

Les polítiques d’Immigració han de canviar perquè la immigració ha canviat. A Berga, per exemple, l’arribada d’immigrants en els últims dos anys ha baixat un 60%, segons les dades d’empadronaments. A principis dels 2000, es va disparar l’arribada d’immigrants a Berga. Entre el 2006 i el 2007, l’increment va ser espectacular: de gairebé un 50%. Però la crisi econòmica ha frenat en sec l’arribada de nouvinguts a la ciutat. En una conferència a Puig-reig, i després en una entrevista al programa “Berguedà Nit” de Ràdio Berga, el secretari per a la Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, va explicar ahir que ara és “el moment de la integració” perquè “el gruix dels immigrants” que van arribar en l’última onada migratòria es quedarà al país. Per tant cal fer formació en català i ensenyar-los quina és la cultura del país i quin el funcionament dels pobles i ciutats. Segons Amorós, en el tema d’integració “queda molt per fer”.
També és important gestionar bé, “de forma endreçada i integral”, els reagrupaments familiars. En especial perquè és la primera immigració que es pot preveure, de manera que cal assegurar-se que qui faci un reagrupament familiar tingui un habitatge i uns recursos econòmics suficients per mantenir una família.
En l’àmbit de les polítiques d’immigració de la Generalitat, el Parlament està treballant en l’aprovació de la Llei d’acollida, que garantirà un servei universal a tothom qui vingui a Catalunya. Oriol Amorós va explicar que la normativa servirà tant en l’àmbit de l’arrelament com el de la nacionalitat i farà incidència en la tasca integradora dels ajuntaments i les escoles, que són espais “on es pot produir una interacció, un coneixement mutu, així com aprofundir en el coneixement de la llengua i la cultura catalana i els valors de la nostra societat”. En aquest sentit, en la xerrada d’ahir a Puig-reig, el responsable català dels temes d’immigració va poder copsar una vegada més les preocupacions dels ciutadans que, segons va explicar, fan referència a la mala gestió que el govern de l’estat va fer de l’arribada d’estrangers, sobretot entre el 1999 i el 2005, així com en l’ús dels serveis públics.

Estic amb tu

Comentaris