General

Sílvia Alcántara: “quan va sortir el llibre, creia que no els podria vendre tots”

Sílvia Alcántara, nascuda a Puig-reig el 1944 i que fins als 20 anys va viure a Cal Vidal, parlarà avui a Berga de la seva novel·la “Olor de Colònia”, que ha estat un autèntic èxit de vendes en l’últim any pel que fa a ficció en català. El llibre, que explica la vida en una colònia tèxtil durant les dècades dels cinquanta i els seixanta, ha estat tot un “best-seller”. Un èxit que l’autora no esperava “de cap manera” i que l’ha portat a viure uns mesos molt intensos, amb presentacions i xerrades arreu de Catalunya.
Les xifres d’“Olor de colònia” són excel·lents. En un any: 7 edicions i 35.000 exemplars venuts. En declaracions al programa “Berguedà Matí” de Ràdio Berga ha confessat que quan va saber que la novel·la es publicaria i que de la primera edició se’n farien 2.000 exemplars va pensar: “mare meva! però si no es vendran! i vaig començar a comptar amics, coneguts i parents, però vaig pensar que no els podia vendre tots…”. Però el boca-orella va funcionar a la perfecció fins al punt que va arribar a desbancar als rànquings de vendes el mateix Stieg Larsson, autor de la trilogia Mil·lenium.
Segons Alcántara, un dels secrets de l’èxit és el llenguatge: “jo faig servir el parlar del Berguedà, la manera de parlar que fèiem servir a casa”. Però aquest no és l’únic motiu. Abans de començar a escriure novel·les, Sílvia Alcántara es va formar. Va estudiar català i va anar a una escola d’escriptura. Per això, creu que “l’estructura i el seny” amb què està elaborat el text ha contribuït en part a l’èxit. I no només això, també cal destacar, diu l’autora, que es tracta d’una novel·la “viscuda”, ja que a Cal Vidal hi va passar vint anys.
La bona rebuda per part dels lectors d”Olor de colònia” ha despertat interès per la novel·la fora de Catalunya. Està prevista una edició en castellà i també han mostrat interès editorials de països com Alemanya, França, Itàlia i Holanda. “Olor de Colònia” és la tercera novel·la que va escriure Sílvia Alcántara però la primera que li han publicat. Per després de l’estiu, ja està previst que una d’aquestes dues novel·les arribi a les llibreries. Això sí, no tindrà cap relació amb les colònies: “ja no tinc més ganes de parlar de colònies. La següent novel·la parlarà de sentiments i de l’esser humà”.
Sílvia Alcántara parlarà de la seva obra “Olor de colònia” avui, a les 7 de la tarda, al pavelló de Suècia de Berga, convidada per Òmnium Cultural i el Casal d’Europa.

Estic amb tu

Comentaris