General

Un estudi calcula que per Patum a la plaça Sant Pere hi caben 6.666 persones

Un estudi fet per alumnes d’ESO dins del projecte ‘Con otra mirada’ conclou que per Patum a la plaça de Sant Pere de Berga hi caben 6.666 persones. Una xifra que van calcular alumnes de la SES Serra de Noet de Berga, i d’instituts de Córdova i Tenerife, juntament amb els seus professors de matemàtiques. El càlcul es va fer col·locant nois i noies en un perímetre de 12 metres quadrats. Apretats –igual que passa per Patum– n’hi van cabre 80.
Una altra dada important era saber quants metres quadrats té la plaça i en té 1.000 comptant tota la plaça fins a l’Ateneu, fins a la Berruga, per sobre la Barana i fins a la Dolceria Pujol. Per tant, amb aquestes xifres l’operació és fàcil, cal multiplicar 80 per 1.000 i dividir-ho de 12 i el resultat és 6.666 persones. Un nombre fàcil de recordar, sobretot per als estudiants que van fer ells mateixos el càlcul. Especialment als berguedans, els va fer molta gràcia poder conèixer aquesta dada. Ho ha dit a Ràdio Berga Fina Madrid, directora de la SES de Berga.
6.666. És un nombre elevat. Són moltes les persones que s’encabeixen a la plaça de Sant Pere per Patum i això sense comptar les de la plaça del Doctor Saló, amb la qual cosa la xifra encara s’infla molt més.
A part de calcular quanta gent cap a la plaça, els estudiants participants en aquest projecte van fer moltes operacions matemàtiques dins de Berga. Per exemple proporcions, o també, entre d’altres, calcular el desnivell que hi ha de Berga a Queralt, que són 400 metres. A part, com que el feien conjuntament amb un institut de Córdova i un altre de Tenerife han viatjat a aquestes dues ciutats i han fet una ruta per estudiar-les també amb ulls matemàtics. Una experiència que tant professors com alumnes han valorat molt positivament.

Estic amb tu

Comentaris