General

Fan els últims retocs a les comparses de la Patum perquè llueixin una imatge impecable

Compte enrere perquè les comparses de la Patum surtin al carrer. Serà a partir de dimecres que ve, dia 2, i ho faran lluint una imatge impecable, com cada any. Per això fa falta restaurar-les i aquest any la Patum ha estrenat restauradora. És Gemma Rodríguez, té 37 anys, i s’encarrega des d’aquest Corpus de restaurar les comparses de la Patum. Nascuda a Vallcebre, veïna de Berga i llicenciada en Belles Arts substitueix Violant Bonet, la restauradora que se n’havia ocupat en els últims anys i que va deixar el càrrec enmig de discrepàncies amb el Patronat de la Patum. Rodríguez ha fet foc nou i ja fa dies que ha començat a fer feina a la casa de la Patum. Ha repassat totes les comparses perquè estiguin en perfecte estat, tot i que en algunes han fet falta més hores que en d’altres. Els cavallets, per exemple, és una de les comparses que li ha portat més dedicació, perquè tenen volum, reben molts cops i l’estructura es debilita molt. Ho ha argumentat Gemma Rodríguez a Ràdio Berga.
Els cavallets, precisament, estrenaran faldons nous aquesta Patum. S’han renovat perquè estaven molt desgastats i aquesta és una de les novetats d’enguany. I no és l’única. També cal destacar que s’han fet impermeables per als cavallets i per als gegants nous, per protegir-los al màxim en cas de pluja. I per altra banda, els nans vells lluiran un pentinat diferent, amb els mateixos cabells però varia una mica el recollit. Són els canvis més destacats de les comparses, que cada any renoven una cosa o altra però sempre preservant al màxim la imatgeria. De fet, aquesta és la premissa dels restauradors: ser tan respectuós com es pugui amb l’original. Per això treballen amb materials especials que, si cal, es puguin eliminar sense danyar els elements.
La tasca de Gemma Rodríguez s’ha centrat principalment en refer cops i pèrdues de materials que pateixen totes les comparses, així com també s’ha revisat l’estructura, ja que a la part interna també hi ha desgast. Ja ha enllestit per exemple la restauració dels gegants, dels nans, i de l’àliga, centrant-se en aquest cas en la cua que és la més debilitada i la que rep més cops i té esquerdes i fisures que s’han reintegrat. Aquests dies, Rodríguez està fent els últims retocs a les guites, que presenten força cops a la cara, i un cop acabades ja estarà pràcticament tot a punt per Patum.

Estic amb tu

Comentaris