General

Empresaris i polítics dels Berguedà demanen al govern francès que es marqui el desdoblament de l’eix E-9 com a prioritat

El desdoblament de la C-16 (l’eix del Llobregat) fins a Bagà i la continuïtat cap a França segueix sent una prioritat pel Berguedà. La necessitat de millorar aquest eix europeu que uneix Catalunya amb França, l’E-9, ha centrat una trobada (a Tolosa de Llenguadoc) entre representants de la Cambra de Comerç de la regió francesa Migdia-Pirineus, de Catalunya i d’Andorra.
A part d’empresaris també hi ha assistit polítics, amb una bona representació del Berguedà, els quals han exposat als francesos que s’està treballant perquè l’autovia arribi fins a Bagà. Segons Enric Montañà, president de la Cambra de Comerç al Berguedà, des de Catalunya s’estan fent els deures i els francesos no els estan fent.
L’E-9 (C-16) arriba desdoblada fins a Berga, i de Berga a Bagà s’ha d’acabar el projecte informatiu entre finals d’aquest any i principis del que ve, fet que demostra, segons Montañá, que fa anys que s’hi treballa. Reconeix que ara hi pot haver problemes econòmics que paralitzin l’obra, però que tan bon punt hi hagi diners es començarà el desdoblament de Berga a Bagà. Per això, s’insisteix en la continuïtat d’aquesta autovia cap a França, i que el projecte es marqui com a prioritat.
De fet, la trobada d’avui s’ha programat en un moment clau de la tramitació per part del Govern francès del seu esquema nacional d’infraestructures, que ha d’estar fet abans d’acabar aquest any, i que identificarà les 100 actuacions prioritàries a França en els propers 25 anys. En aquest sentit, sembla que ser que es podria incloure el projecte de l’E-9 en aquesta llista de prioritats.
Millorar l’E-9 és una necessitat, tant per garantir la seguretat, com per millorar les comunicacions entre Catalunya i França, com pel desenvolupament econòmic de banda i banda de la frontera.
En la trobada d’avui, també s’ha acordat crear una comissió de seguiment per seguir aquest tema i perquè no s’encalli. A més, s’ha fet una declaració conjunta entre les dues cambres de comerç, les conclusions de la qual no es detallaran fins que d’aquí uns dies arribin traduïdes al català, ja que s’han exposat en francès.
Enric Montañá ha valorat positivament la trobada d’avui, recordant que fa quatre anys es van començar les relacions des de la delegació al Berguedà de la Cambra i “ara comencen a donar fruits”, diu. S’ha treballat molt –apunta– per obtenir bons resultats i que la comarca del Berguedà en surti beneficiada no només a nivell econòmic sinó en tots els àmbits.

Comentaris