General

Dones immigrants exposen a Avià experiències i vivències sobre la seva integració a casa nostra

Deixar el teu país per començar una nova etapa en busca d’una feina i d’una vida millor no ha de ser fàcil. I això és que el què han fet al llarg dels últims anys els immigrants que avui dia viuen a Catalunya i que són de països tan diversos com el Marroc, la Xina, l’Índia i l’Argentina, entre molts d’altres. Tot i la voluntat d’integrar-se de vegades potser no els ho posem fàcil, i tot l’esforç que hi posen l’adaptació no és cosa d’un dia. I en molts casos, ser dona immigrant és una dificultat afegida. Sobretot per les procedents del Marroc.
La cultura i la religió marroquines i de casa nostra no tenen res a veure. I aquest és un dels temes que es tractaran a la taula rodona que es farà demà, dissabte, a l’Ateneu d’Avià, on s’hi celebrarà la tercera trobada comarcal de dones. A la taula rodona de 2/4 de 12, sis dones de diferents orígens analitzaran el fet migratori des de la pròpia experiència. Exposaran vivències i experiències personals i explicaran com ens veuen i amb què es troben quan arriben: una llengua que no coneixen, i uns costums i una cultura diferents als seus, entre d’altres. Ho han explicat a Ràdio Berga algunes de les protagonistes de la taula rodona de demà, dissabte, a Avià: Daniela Golban, que és de Romania i va arribar a Berga ara fa cinc anys; Josefa Casas de Trubiano, que és d’Argentina i fa 8 anys que va arribar a Berga i ara viu a Cal Bassacs; i Rhimou Henouk, que és del Marroc i fa 29 anys que és a Catalunya, ha viscut a Avià i ara a Berga. A alguna no li va costar tant integrar-se i a la marroquina, per exemple, li va costar més “perquè la cultura i la religió són molt diferents. Per exemple aquí costa d’entendre a les dones del Marroc que volen portar el mocador al cap”.
L’objectiu de la trobada de dones és afavorir la interrelació entre les dones, sigui quin sigui el seu origen, i promoure la participació de les noves berguedanes creant nexes amb les dones de la comarca. El programa d’actes de la jornada d’aquest dissabte començarà a les 9 del matí a l’Ateneu d’Avià amb inscripcions i lliurament de documentació. A 2/4 de 10 càrrecs polítics presentaran l’acte. A 2/4 d’11, la pedagoga Pilar Cases parlarà de ‘Les dones com a pont de cultures’. A 2/4 de 12 es farà la taula rodona ‘Dones: migració i participació’. A la 1, tallers de dansa oriental i de Bollywood. A les 2, dinar popular amb menjar marroquí. A les 4 de la tarda concert de gospel amb el grup vocal Zetzània. I a les 6, cloenda.

Estic amb tu

Comentaris