Runa a Sac - Containers del Berguedà

General

Els nous ajuntaments del Berguedà es constitueixen demà en una jornada sense incògnites per resoldre

Demà dissabte a les 12 del migdia és l’hora de constitució dels nous ajuntaments resultants de les eleccions del passat 22 de maig. Una jornada que al Berguedà no presenta incerteses. La victòria de CiU va ser contundent a molts municipis, de manera que els pactes postelectorals al Berguedà són testimonials.
Només a Avià els resultats han obligat als partits a pactar per garantir la governabilitat. En aquest municipi, Som Avià, guanyadora en vots, va obtenir quatre regidors, els mateixos que CiU i totes dues formacions han acordat governar juntes i repartir-se l’alcaldia, dos anys per a cadascuna. Així, a partir de demà l’alcaldessa d’Avià serà, per als propers dos anys, Patrocini Canal, i la succeirà el convergent Llorenç Altozano.
A les poblacions amb més habitants del Berguedà, els resultats no donen oportunitat a aliances entre partits. A Berga, Gironella i Puig-reig, CiU ha obtingut majoria absoluta, de manera que Juli Gendrau, David Font i Antoni Clement, respectivament, seran nomenats de nou alcaldes. També renova en el càrrec, pel PSC, Nicolás Viso a Bagà.
Només són cinc els municipis del Berguedà on el color polític de l’alcalde serà diferent al dels últims quatre anys. Es tracta d’Avià (on governava el PSC); Casserres, on el nou alcalde serà Josep Colillas, d’ERC; La Pobla de Lillet, on governarà Vicenç Linares (CiU), Sagàs, amb la independent Sílvia Triola com a nova alcaldessa; i Sant Jaume de Frontanyà, on el PSC va guanyar les eleccions.
Com a fet pràcticament únic a Catalunya, Escons en Blanc deixarà el seu lloc al ple de Gironella buit.
Al Bages, Navàs serà un dels municipis on el ple de demà al migdia descobrirà quin és el nou alcalde. En aquest municipi, les eleccions les va guanyar l’actual alcalde, Josep Oliva, de CiU, però els resultats deixaven la porta oberta a un pacte entre la CUP (segona força) i ERC. De moment, no s’ha fet públic cap pacte, però en els últims dies hi hauria hagut un acostament entre ERC i CiU.

Comentaris