Una Patum excepcional

Una Patum extraordinària. Totes ho són, però la d’aquest any inclou una curiosa coincidència ja que la Patum completa de dijous coincidirà amb la revetlla de Sant Joan. No passava des de feia 155 anys, al 1859, i no es tornarà a repetir fins al 2095, d’aquí a 84 anys. Per tant, davant la disjuntiva de la nit de demà, Patum o Sant Joan?, no cal que ens preocupen excessivament perquè amb tota probabilitat no ens hi tornarem a trobar.
La feliç coincidència ens porta a parlar dels punts de connexió d’aquestes festes, dues de les més populars i tradicionals del país. El primer d’aquests elements en comú està clar, és el foc com element purificador i renovador. Totes dues celebracions tenen un lloc destacat al calendari. El Corpus, comenta l’historiador de la Patum, Albert Rumbo, està vinculat “a les collites anuals, als ritus agraris precristians i el foc és l’element que serveix per cremar les males herbes”, mentre que a Sant Joan el foc representa el sol que arriba “a la fi del seu cicle més expansiu” i amb les fogueres es “purifica”.
Tant la Patum com Sant Joan són festes antiquíssimes. Recorda Rumbo que “el solstici d’estiu està documentat a totes les cultures d’arreu del món des de temps immemorials”. Des dels grecs i els romans fins als malles i els asteques tenien celebracions al voltant dels solsitci d’estiu. Per la seva part el Corpus, que es gesta –recorda Rumbo– a partir del segle XIII, recull elements d’altres concepcions religioses prèvies al cristianisme que “s’incorporen a la festa”.
Tant la Patum com la revetlla de Sant Joan són avui dia festes populars, que es viuen al carrer i que apleguen persones de tot arreu, condició, edat i sexe. Dues festes que han estat capaces de superar “els processos històrics, també les prohibicions” i que “s’han acabat imposant i adaptant-se a cada moment històric”.
Els actes oficials de la festa han començat aquest migdia amb la passada dels gegants i el tabaler. Un acte que ha estat seguit per molts patumaires, sobretot infants, que ja han acabat les classes i que ha estat marcat per la intensa calor d’aquest migdia a Berga.

X