Berga suspèn els Festivals de Teatre d’Estiu per manca de pressupost

Berga podria ser al setembre una ciutat sense cinema i sense teatre. I és que a la possible desaparició del Cinema Catalunya, s’hi sumarà la suspensió, almenys per a aquest, dels Festivals de Teatre d’Estiu Memorial Daniel Tristany. El veterà cicle teatral, amb gairebé 40 edicions a la seva història, no es farà aquest any a causa de les dificultats econòmiques. El problema no ha estat només la mala situació de l’economia de l’Ajuntament de Berga, que n’és l’organitzador, sinó que la Diputació, però sobretot la Generalitat, han canviat el seus sistemes de subvencions. A més, a partir de l’1 de setembre, l’IVA de les entrades passarà del 8 al 21%.
Ha estat una batalla massa difícil i el resultat és que Berga perd una de les seves grans cites culturals de l’any. Ho ha explicat a Ràdio Berga el tècnic de Cultura de l’Ajuntament, Josep Maria Salat, i és que donades les circumstàncies, els risc econòmic de programar el cicle era molt elevat i requeia exclusivament a l’esquena del consistori berguedà.
L’any passat els Festivals de Teatre d’Estiu de Berga es van organitzar amb un pressupost de 22.000 euros, la meitat que l’any anterior. Això va ser possible gràcies als ajuts de Generalitat i Diputació que permetien pagar el 50% del catxet de les companyies. Ara, sense aquestes subvencions assegurades, el risc era massa elevat, tenint en compte a més, que l’any passat es va produir un important descens del nombre d’espectadors a Berga.
El tècnic de Cultura de l’Ajuntament comenta que la situació és molt complexa i que cal esperar a que tot es vagi ressituant. En aquest sentit, Salat, que també és el secretari de l’Agrupació Teatral La Farsa (entitat fundadora dels Festivals), considera que “les productores i les companyies hauran de canviar els seus plantejaments” i assumir riscos, de manera que el seu catxet vagi també lligat al taquillatge que faci la representació.
Salat remarca que des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, “s’ha treballat fins l’últim moment” per poder programar els Festivals. De fet, al febrer tot semblava indicar que es farien encara que reduint encara més la programació i deixant-la en només dues obres. En aquell moment es va poder contactar amb dues companyies disposades a actuar assumint part dels riscos econòmics de programar el muntatge. Al final, però, per motius diferents, una i altra no van poder mantenir el compromís. Així, sense companyies disposades a arriscar-se i sense el suport econòmic d’altres administracions assegurat, la programació dels Festivals de Teatre ha estat impossible.
No és la primera vegada que s’ha de suspendre una edició del cicle berguedà i per això Salat es mostra esperançat que aquest sigui un fet “accidental”, un any de transició i que l’any que ve, “amb el nivell i la modèstia” que sigui possible, es recuperi el certamen.
Els Festivals de Teatre d’Estiu de Berga van néixer l’any 1973, a iniciativa de l’Agrupació Teatral La Farsa. La seva primera ubicació va ser a la plaça del Forn, però al cap de tretze edicions ja va passar al Teatre Municipal de Berga, emplaçament que s’ha mantingut fins l’actualitat. En la primera edició es van representar ‘Tres Farses Russes’, d’Anton Txèkhov. L’any passat van passar per Berga dos dels èxits teatrals de la temporada a Barcelona com ‘Desclassificats’ i ‘Pedra de Tartera’ i el muntatge independent ‘El casament dels petitburgesos’.

X