Les jornades de pediatria del Berguedà tracten l’abús sexual infantil, l’anafilaxi, l’estrès i les famílies no convencionals

Les Jornades de Divulgació Pediàtrica del Berguedà compleixen un quart de segle de vida. 25 anys difonent temes relacionats amb la infància gràcies a unes xerrades que ja estan del tot consolidades a la comarca. Es faran aquest dijous i divendres, 16 i 17 d’octubre, al pavelló de Suècia de Berga.

En motiu del 25è aniversari, enguany les conferències que es programen cada any sobre temes diversos relacionats amb els nens i nenes, es complementaran amb tallers. Els matins de dijous i divendres es farà un taller teòric/pràctic de reanimació cardiorespiratòria en el nen, adreçat a mestres de primària, de llars d’infants, monitors de menjadors… professionals que tenen cura d’infants. Aquest taller servirà per donar eines d’actuació davant d’un nen que pateix un ennuegament o una parada respiratòria sobtada en l’entorn escolar. Es tracta d’unes tècniques fàcils d’aprendre que poden servir per mantenir un nen amb vida fins que arriba l’ajuda de l’ambulància o el metge.

Aquests tallers els impartiran pediatres i personal sanitari expert en reanimació cardiorespiratòria (RCP), tal com ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga el doctor Xavier Giner, cap del servei de pediatria de l’Hospital Sant Bernabé de Berga, que organitza les Jornades. “Creiem que aquesta iniciativa pot ser molt important per adquirir unes habilitats que ajudin a superar possibles incidents a l’escola”, ha remarcat.

Xerrades

Al matins tallers, i a les tardes xerrades. Dijous, 16 d’octubre, es parlarà de ‘l’abús sexual infantil’ (17.00h), amb la psicòloga Pilar Polo, de la Fundació Vicky Bernadet. I hi haurà una taula rodona sobre ‘L’anafilaxi en els nens, prevenció i tractament’ (18.30h). L’anafilaxi és una reacció al·lèrgica generalitzada que la provoca el contacte, la inhalació, la ingesta o la injecció d’alguna substància a què la persona és al·lèrgica. Hi participaran la doctora Montserrat Bosque, pediatra del Parc Taulí de Sabadell; la doctora Carmen Campos, pediatra del Cap d’Urgències Pediàtriques de l’hospital Miguel Servet de Saragossa; Susanna Loureda, diplomada en infermeria, del Parc Taulí; i Fernando Jaime, president d’Inmunitas Vera, associació d’al·lèrgics a aliments i làtex de Catalunya.

Divendres, dia 17, la primera conferència (17.00h) anirà sobre ‘l’estrès infantil, una patologia del segle XXI?’, amb la psicòloga Núria Vendrell. I també es parlarà de ‘com viuen els nens de famílies d’estructura no convencional (famílies monoparentals, homoparentals)?’ (18.30h). Ho exposaran Katy Pallàs, presidenta de l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais; i Rosa Solsona, llevadora de l’hospital Sant Bernabé de Berga.

L’assistència a les jornades és gratuïta i oberta a tot el públic en general. Cal inscripció prèvia a la pàgina web de l’hospital de Berga, www.hcsb.info

Cal destacar que l’Institut d’Estudis de la Salut ha atorgat el Reconeixement d’interès Sanitari a les Jornades Pediàtriques del Berguedà.

X